BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  15.01.2015 12:27:14

SNB zrušila fixační pásmo vůči euru, panika na trhu, analýza EUR/USD, Dow Jones, USD/JPY

Švýcarská centrální banka (SNB)dnes zrušila fixační pásmo EUR/CHF na úrovni 1,20, což způsobilo na trhu úplnou paniku. Takovýto krok od banky nikdo nečekal, čemuž odpovídá i přehnaná reakce investorů při obchodování franku. SNB rovněž snížila depozitní úrokovou sazbu, za níž si u ní komerční banky ukládají přebytečnou likviditu, z -0,25 na -0,75 procenta a posunula pásmo pro 3měsíční Libor na -1,25 až -0,25 procenta z dosavadního rozpětí -0,75 až +0,25 procenta. Centrální banka naplánovala tiskovou konferenci na 13:15. EUR/CHF se v první reakci na tyto zprávy propadlo o více než 30 procent.

Nicméně na základě tohoto kroku se domníváme, že ECB příští týden plánuje oznámit a spustit nákup státních dluhopisů známý pod zkratkou QE (kvantitativní uvolňování). SNB tak podle všeho vzdala udržování kurzu EUR/CHF na úrovni 1,20 po více než 3 letech.

Australský dolar (AUD) v noci posílil díky výborným datům z trhu práce. Počet zaměstnaných lidí se v prosinci zvýšil o 37 400 a v listopadu bylo toto číslo revidováno směrem nahoru na 45 000. Pro protinožce jde o nejvyšší dvouměsíční zisk zaměstnaných lidí od konce roku 2006. Míra nezaměstnanosti v prosinci klesla z 6,2 na 6,1 procenta. Očekávání naopak počítala s nárůstem na 6,3 procenta. Za čísly z trhu práce stojí i další výborné zprávy, a to že v prosinci přibyla hlavně místa na plný pracovní úvazek a míra participace na trhu vzrostla z 64,7 na 64,8 procenta. Australský dolar v noci posílil vůči americkému dolaru (AUD/USD) o 0,7 procenta a dosáhl hodnoty 0,8202.

Americký dolar včera na chvíli oslabil, když data maloobchodních prodejů v posledním měsíci roku 2014 zklamala. Místo mírného očekávaného 0,2 procentního meziměsíčního růstu se trhy dočkaly studené sprchy v podobě 0,9 procentního propadlu, což je nejhorší výsledek za posledních 11 měsíců. Maloobchod je důležitým indikátorem zdraví americké ekonomiky, jejíž základ tvoří právě domácí spotřeba. Nicméně v průběhu asijské seance trhy jako kdyby zapomněly  co se stalo a dolar pokračoval v posilování. Vůči japonskému jenu se dokázal vrátit k hodnotě 117,50, přičemž ještě včera odpoledne se propadnul až k úrovni 116, 07. Avšak stále je pod rezistencí 118,00. Až její překonání potvrdí další posilování USD vůči JPY.

Nečekaně špatný výsledek maloobchodních prodejů donutil investory nejen vybírat zisky na svých dlouhých dolarových pozicích, ale rovněž posunul výnosyamerických státních dluhopisů níže dolů. Výnosy z 30letých bondů se propadly nejníže v historii na 2,395 procenta. U 10letých dluhopisů se výnosy propadly na 20měsíční minima na hodnotu 1,784 procenta.

Americký akciový trh má za sebou 4 negativní seance v řadě. Nicméně odrazit se ode dna mu v závěru obchodní seance pomohla ropa, která mírně posílila a  Béžová kniha Fedu. Ta vyjádřila naděje centrální banky na pokračování růstu americké ekonomiky. Dnes odpoledne budou zveřejněna data počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, cenový index výrobců (PPI) a ukazatele výrobní aktivity oblasti New Yorku a Philadelphie.

Americký akciový index Dow Jones se obchoduje podle rostoucí (zelné) trendové linie. Dnes bude zajímavé sledovat reakci právě na trendovou linii a Fibonacciho hladinu 38,20. Ty by mohly jako naposledy posloužit jako podpora a přivést index k předchozím maximům. Důležitá budou odpolední americká makroekonomická data a probíhající výsledková sezona.

EUR/USD v reakci na rozhodnutí SNB zrušit fixační pásmo EUR/CHF se propadlo pod předchozí minima (1,1750). Ani ne tak z technické, ale spíše z fundamentální stránky předpokládáme další oslabování eura kvůli rostoucím sázkám na to, že ECB příští týden (22. ledna) oznámení spuštění programu QE. Dnešní krok SNB indikuje, že banka něco a ví a podle všeho usoudila, že by další oslabování eura nebyla schopna unést.

Ačkoliv USD/JPY uzavřel včera na denním grafu svíčkovou formací připomínající „pinbar“, pokud se bude obchodovat pod úrovní 118, tak preferujeme krátké pozice s dalším cílem 115.50. Nicméně pokud se USD/JPY dostane nad 118,00, pak lze očekávat další posilování.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688