Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  27.11.2014 13:35:35

Analýza. Dolar vládne.

 

Nyní se podíváme na vývoj dolaru z krátkodobého pohledu. Mnoho světových měn vytváří na svých denních grafech možnou formaci klesající lichoběžník. V takovém případě by měl dolar vytvářet podobnou formaci také, ale v opačném směru. Začněme tedy pohledem na dvě menší konsolidační formace, které se nacházejí nad sebou a které se vytvořily v posledních několika týdnech. Spodní formace je modře označený praporek. To je typická směr neotáčející formace, která se vyvíjí proti směru převládajícího trendu. Po opuštění této formaci vidíme, že cena zatím selhává ve své snaze, dosáhnou obvyklé cílové ceny charakteristické pro tuto formaci, která se nachází na úrovni 91. Dolar začal vyvíjet postranní trend, který může dát vznik prorůstovému rostoucímu lichoběžníků se sklonem ve směru současného růstu.

 Grafická analýza

 

 

 

Nyní můžeme spojit trendovými čarami obě korekční formace a uvidíme, co nám to ukáže. Názorně zde vidíme vznik rostoucího lichoběžníku. Nicméně k tomu abychom mohli tento rostoucí lichoběžník považovat za platný, musí nejprve cena prorazit současný rovnoběžný kanál. Pokud k tomu dojde, budeme moci považovat vzniklou formaci za formaci, která se nachází v polovině obvyklého pohybu a získáme tak představu, kam impulsní pohyb může dojít. Hodně bude záležet na prvním otáčejícím bodě rostoucího lichoběžníku. Kromě jiného si v grafu povšimněte dvou menších konsolidačních formací označených červeně, které jsou svým sklonem nakloněn do růstu.

 Grafická analýza

 

 

 

Na Wall Street se říká, že pokud dolar a akcie rostou společně, je to dobré pro růst akcií. Kapitál ze světa hledá svoji cestu na akciové trhy USA. Od říjnového minima společně rostou dolar i americké akciové trhy. Je to jen náhoda?

 Grafická analýza

 

 

 

Pěkným příkladem je pohled na dlouhodobý graf od devadesátých let, kdy akciový trh v USA prožíval parabolický růst. Dolar i SPX se pohybovaly spolu až do roku 2000. V tomto roce pak nastartoval růst ceny zlata.

 Grafická analýza

 

 

 

Ještě si probereme jednu záležitost, která se týká současného růstu dolaru. Zatím se asi nikdo nezabývá cílovým stavem, kam by až mohl dolar dojít. Když se mění převládající směr trhu, dochází k řadě chaotických pohybů na konci bývalého trendu, které nakonec vyústí do změny převládajícího trendu. Během této úvodní fáze můžeme nový trend definovat pomocí trendového kanálu. Na následujícím grafu můžeme jasně vidět trendový kanál, který se začal vytvářet od minima dubnu 2011. Vidíme, že poslední cenová akce zastavila přesně na vrcholu tohoto kanálu. Nyní si můžeme ukázat něco, co všechno krásně spojí dohromady. Když si posuneme trendovou čáru nově zformovaného trendového kanálu na poslední vrchol, vidíme, že současný nově se vytvářející se trendový kanál se nachází přesně v polovině tohoto nadřazeného rostoucího kanálu. To by měl být nový hlavní trendový kanál, ve kterém se bude rostoucí americký dolar pohybovat. Pokud bude dolar následovat obvyklý vývoj, tak se prudkým impulsním rostoucím pohybem, podobným tomu z dubnového minima dostane nad středovou čáru kanálu a poté v určité chvíli bude docházet k testování středové trendové čáry shora. Modré obdélníky označují výšku, kam je třeba umístit horní trendovou čáru. Černé šipky označují impulsní poklesy, které vytvořily minimum v roce 2011.

 


 Grafická analýza

 

 

 

Následuje 15 let dlouhý graf amerického dolaru, který ukazuje kanál, ve kterém by se měl dolar pohybovat. Cena by se měla přiblížit k horní trendové čáře. Samozřejmě pouze v případě, že konsolidační struktury nahromadí dostatek energie k dalšímu vystřelení směrem vzhůru.

 Grafická analýza

 

 

 

V posledním grafu si opět ukážeme společně graf dolaru a zlata. Možná jste ho již viděli v dřívějších článcích. Před zhruba šesti měsíci jsem do grafu zakreslil černé čárkované čáry a také modré šipky. Minule jsme viděli pohyb dolaru pod touto čarou a pohyb zlata nad svojí čárkovanou čarou. Nyní vidíme, že obě ceny prorazily tyto trendové čáry, pak následoval test a v současné době dolar peláší směrem vzhůru. Na zlatě vidíme, že stále probíhá testování a zatím zde nemáme žádné známky nějakého nastávajícího impulsního pohybu. Do grafu jsem nově zakreslil purpurový kruh, který označoval překřížení v roce 2006. Pokud je můj výklad pohybu na dolaru a zlatě správný, existuje velká pravděpodobnost, že se někdy touto dobou obě tyto křivky opět překříží.

 Grafická analýza

 

 

 

A to je všechno. Během několika následujících týdnů se dovíme, jakým směrem se cena vydá. Ze zpětného pohledu lze vždy najít příběh, který trhy píší. Bohužel zpětný pohled je naprosto nepoužitelný pro obchodování. Dokud se nic zásadního nezmění, vypadá to, že dolar bude pokračovat ve směru svého pohybu. Naznačuje to pohled z dlouhodobější perspektivy. Obvykle je silný dolar nepříznivý pro ceny komodit a sektor drahých kovů. Tentokrát by to nemělo být jiné.

 

 

 

Čtěte dále: Díl první

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688