Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  19.11.2014 15:37:25

Ropa by měla konečně posílit

V posledních týdnech byla cena ropy velmi volatilní, ale existují tu náznaky, že v současné době bylo z krátkodobého pohledu dosaženo dna. Nabízíme tři možné scénáře budoucího vývoje, ale všechny tři očekávají, že minimálně krátkodobý růst cen je nezbytný.

 
První dva scénáře jsou takřka totožné. Každý z nich je z technického hlediska jasný a oba se liší jen mírně. Domníváme se, že více pravděpodobný je scénář, který označujeme jako „hlavní“.

 
Nejprve se podíváme na vývoj cen ropy z dlouhodobého pohledu. Cena ropy klesá od svého vrcholu v roce 2008 v prodloužené korektivní cenové formaci A-B-C. Dramatický pokles cen do roku 2009 představuje vlna A. Po ní následuje prodloužená korekce stranou znázorněná jako vlna B. Pokud je vlna B ukončena (což může, ale také nemusí platit), měla by následovat opět prudce klesající impulsní vlna C.
 
Když se zaměříme na obrovskou konsolidační vlnu B, tak z hlediska Elliottových vln se jedná o veliký konsolidační trojúhelník. Nicméně určit jestli se opravdu jedná o trojúhelník je složité, protože zde může existovat víc výkladů ohledně dalšího vývoje do roku 2016. Nicméně pro tradery je to pozitivní v tom, že všechny scénáře možného vývoje předpokládají v průběhu několika následujících měsíců růst cen, přičemž je možné, že růst bude trvat až do léta roku 2015.

 
Hlavní scénář počítá s tím, že hlavní vlna B je opravdu tvořena trojúhelníkem, který má charakteristický průběh až tam, kde máme označení [c]. Žádná z následujících dvou vln označených [d] a [e], nemá klasický třívlnný vzhled charakteristický pro trojúhelník. Na druhé straně obě dvě tyto vlny nemají ani jasný impulsní vzhled, nicméně budeme považovat trojúhelník ukončený v bodě [e]. Od tohoto bodu budeme předpokládat, že se vyvíjí hlavní klesající vlna C.

 
Hlavní scénář předpokládá, že cena nyní utvořila první vloženou vlnu klesající impulsní vlny C a je připravena k odrazu a vytvoření první korekční vlny. Na následujícím týdenním grafu je tento scénář znázorněn. Úrovně resistence leží na cenových hladinách 84,44 a 91,31 USD a jsou kalkulovány podle standardní metodiky Elliottových vln. Minimum a maximum by mělo být v souladu s dominantním 42 týdenním cyklem. Vlna C by měla skončit na úrovni okolo 60 USD, kde by měla najít své dlouhodobé minimum.


Další grafické analýzy ZDE
 
Druhý scénář jsme označili „Alternativa A“. Z tohoto pohledu není ještě tvorba trojúhelníku ukončena a ke své kompletaci potřebuje ještě vývoj poslední rostoucí vlny [e]. Z tohoto pohledu je trojúhelník ukázaný v následujícím grafu dobře strukturován a každá jeho vlna je tvořena vloženou třívlnnou strukturou. Současný pokles ceny s minimem na úrovni 75,15 je však takový, že technicky uznat tuto strukturu za trojúhelník prakticky nejde. Nicméně dlouhé roky sledování trhů nás naučily, že trhy tu a tam poruší Elliottova pravidla a v tomto případě bychom to mohli uznat, protože cena se po svém poklesu vrátila do povolené oblasti. Týdenní cena uzavřela opět v oblasti trojúhelníka.

 
Pokud je tento alternativní scénář platný, tak cena začala vytvářet závěrečnou vlnu [e] trojúhelníka. Tradeři mohou tento scénář využít úplně stejně jako „hlavní“ scénář. Cílové ceny se nacházejí na úrovních 88 a 91,31 USD. Poté by měla cena podle tohoto scénáře opět zamířit dolů a začít vytvářet první klesající vlnu ze závěrečné struktury C. Na předpověď kam by až mohla klesnout vlna C je zatím příliš brzo, ale cíl na úrovni 70 USD se jeví jako reálný.
 
Další grafické analýzy ZDE
Třetí scénář je o něco méně pravděpodobný, než první dva. Z krátkodobého hlediska je podobný oběma předchozím, nicméně odhady cílových cen se liší.

 
Tento nejméně pravděpodobný scénář tvoří konvenční korekční struktura [a]-[b]-[c] která sestává ze dvou korekčních vln a vloženého korekčního trojúhelníku. Ani v tomto scénáři nevypadá struktura vloženého trojúhelníku příliš korektně, ale zároveň nevybočuje z pravidel Elliottových vln natolik, abychom ji mohli zavrhnout.


Další grafické analýzy ZDE
 
Z tohoto třetího scénáře plyne, že cena by mohla začít brzo růst a vytvořit třívlnnou strukturu, která by se vyvíjela rok, nebo i déle. Nicméně závěrečný pokles a vytvoření vlny C se i v tomto případě jeví nezbytné. Jediný rozdíl je v tom, že cena by začala padat z větší výšky. Z tohoto pohledu by minimum vlny C mohlo dosáhnout minima okolo 75 USD někdy v průběhu roku 2016, případně později.


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688