Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  17.07.2014 22:39:27

Mark Mobius odpovídá na dotazy čtenářů (13)

I přes výzvy, jichž svědky jsme byli na počátku tohoto roku, jsem stále přesvědčen o potenciálu rozvíjejících se trhů a i nadále pokračuji ve svých výpravách po celém světě, abych našel potenciální investiční příležitosti. Nemohu sice reagovat na každý dotaz, zpětná vazba od čtenářů mých příspěvků mi však dělá obrovskou radost. Níže zasílám své odpovědi na několik otázek z nedávné doby.

Rád bych znal Váš názor na vyhlídky Jižní Ameriky

John, Švýcarsko

Vláda Brazílie se podle nás pohybovala v několika případech znepokojivým směrem, zejména pokud jde o způsob vybírání daní, který se po několik let zhoršoval. V době, kdy se země potýká s neuspokojivým stavem svých veřejných financí a činí prohlášení o plánované kontrole výdajů, riziko propadu výběru daní rozptýlilo pozitivní sentiment investorů, jež byl v minulých měsících hnán dobrou náladou způsobenou Mistrostvím světa ve fotbale, které se zde letos bude konat a Olympijskými hrami v roce 2016. Očekáváme, že Mistrovství světa ve fotbale přitáhne do země cca 600 000 turistů, ze kterých bude mít Brazílie okamžitý (zejména společnosti v oboru pivovarnictví a ubytovacích služeb) o dlouhodobý užitek (investice do infrastruktury).

Mexiku považujeme za potenciálně velké pozitivum pro další dlouhodobý vývoj nedávné reformní programy. Například reforma energetického sektoru bude pravděpodobně velmi významnou v době, kdy se ještě více zlepší tržní podmínky, na které investoři nadále čekají.

Ekonomiky Peru a Chile jsou nyní vystaveny volatilitě cen na trhu s komoditami. Věříme však, že oběma zemím pomůže v překonání těchto podmínek jejich nízkonákladová těžba.  Ve vývozním portfoliu těchto zemí navíc dominuje měď, která dlouhodobě vykazuje stabilní poptávku. A v neposlední řadě je zde také rostoucí populace spotřebitelů, která by mohla být pro investory zajímavou alternativou k oboru přírodních zdrojů.

Jak hodnotíte investiční rizika v Gruzii, zejména ve vztahu ke geopolitickým zájmům Ruska?

Alexander, Kanada

Věříme ve schopnosti vlády Gruzie a jejím realistickým představám o potřebě dobrých vztahů s Ruskem a zároveň snahám o držení „pro-evropského“ směru. Vrcholní činitelé Gruzie již zvládli v době od vyhlášení nezávislosti odstranit velké množství korupce a ozdravit veřejné služby. Země zároveň platí jako jedno z nejspolehlivějších míst pro podnikání, tedy alespoň dle reportu Světové banky „Ease of Doing Business“, ve kterém Gruzieroce 2013 obsadila 8. z celkových 189 příček, což je výrazný posun od 133. příčky z roku 2005.

Jak omezujete výrazné fluktuace měn ve svých portfoliích? Používáte nějaké zajišťovací nástroje?

Robert

Fluktuaci měn se snažíme zvrátit v náš prospěch. Například, pokud je některá společnost vývozcem, který má náklady v tuzemské měně a příjmy z exportuamerickém dolaru či jiných měnách, snažíme se využít pokles měny země, ze které vývozce pochází, k rozšíření podílu v takovéto společnosti.

Můžeme to nazývat „přirozeným zajišťováním“, které bereme v potaz při vyhodnocování atraktivity konkrétní investice. Klasické zajišťování nepoužíváme i proto, že při portfoliu 20 měn nejsou vždy k dispozici vhodné nástroje, a pokud snad již k dispozici jsou, náklady s nimi spojené jsou vyšší, než případná ztráta z pohybu kurzu dané měny.

Na měnových trzích teď nepochybně dochází k velké volatilitě, kdy některé měny oproti americkému dolaru posilovaly, zatímco jiné oslabovaly. Změnu směnného kurzu zahrnujeme při našem hodnocení každé společnosti, do které investujeme.

Znehodnocení měny pak může být v některých případech potenciálně dobrou zprávou. Například, znehodnocení indické rupie pomohlo některým IT společnostem zaměřeným na outscourcing, jež své příjmy generují v měnách jako americký dolar.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius   

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiusehttp://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/03/20/readers-questions-answered-5/.

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688