iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  20.07.2012 09:14:30

Akciový výhled 20. 7.: Nepochopitelně dobrá nálada? (+PMČR, KIT)


iPoint.czAkciovou scénu konečně na čas ovládl faktor, který (přímo) nesouvisí s pohyblivými písky politiky, ani s peněžními rotačkami centrálních bank: V příštích týdnech se trhy nechají (výjimečně) vést (skutečně) tvůrčí lidskou prací mající svůj odraz v korporátních výsledovkách na obou březích Atlantiku. Po prvních výsledkových vlaštovkách ze Států i z Evropy může investora napadnout, zda nebyla očekávání ohledně zámořské ekonomiky snad náhodou o fous nadsazená a naopak zda evropská skepse nemůže být až příliš hluboká. Amerika hlásí nepříznivá data z trhu práce, slabší předstihové ukazatele a klesající ekonomickou aktivitu měřenou referenčním benchmarkem filadelfského FED, trhy si přesto sáhly na dvouměsíční maxima. Důvody jsou v zásadě dva: Wall Street už zase surfuje na komoditní vlně, když ropa zatížená geopolitickými riziky (nicméně zčásti zřejmě i podpořena o něco slabšími obavami o perspektivní globální růst) opět roste a tlačí před sebou komoditní emise. Druhým důvodem jsou opět sílící sázky na americké kvantitativní uvolňování. Ekonomická očekávání ve Státech totiž v souvislosti s nepřesvědčivými makrodaty uplynulých měsíců přece jen podléhají jisté deziluzi. Ta by se za neexistence FED projevila tržní korekcí, nicméně přísliby další dolarové injekce drží indexy nad vodou a dovolují „užít si“ i případné korporátní výsledkové oslavy. Kde jsou ty časy, kdy trhy považovaly QE za dar z nebes – nyní už je možná z velké části QE3 v cenách akcií započteno, sázet na déletrvající tržní rally v případě jejího skutečného oznámení by se mohlo ukázat jako očekávání až přespříliš smělé. Asijské trhy v nočním obchodování již reagovaly na americká makrodata negativně. „Nedařilo se navíc čínským realitním akciím kvůli spekulacím, že tamní vláda nezmírní současnou regulaci v sektoru,“ dodává Josef němý z Komerční banky.

Jaké impulsy nabízí Evropa? V posledních letech v zásadě dvojího typu: Špatné a katastrofické. Tentokrát to dopadlo „dobře,“ novinky jsou „jen“ špatné, s čímž se trh ještě dokáže vypořádat: Španělsko emitovalo sedmileté bondy za 3 miliardy Eur a pětileté v objemu 1,1 mld. Eur, přičemž v obou případech vzrostl výnos a klesl podíl bid/cover, zájem se tedy snížil i přes nárůst výnosů. „Dle nás to, co vidíme nyní na trzích (poklesy výnosů, posílení CEE FX) je krátkodobá úleva před další španělskou bouří. Pokud dojde k podstatnějšímu vzedmutí výnosů na krátkém konci, pro SPA to bude konec. Vzhledem k tomu, jak se doposud situace vyvíjí, je to pravděpodobné,“ uvádí dnes ráno analytici České spořitelny. Pojďme raději do Prahy.

Páteční akciový kudykam, novinky z KIT Digital a Philip Morris, čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.10.2019Obchodníci končí týden v dobré náladě (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.09.2015Na akciových trzích dnes zůstala dobrá nálada Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.03.2014Na akciové trhy se vrací dobrá nálada Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688