Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.09.2011 17:16:43

ČEZ: Boj o uhlí: Nejde jen o miliardy z tepláren, Czech Coal jich chce vytáhnout z ČEZ stovky

Na trhu se nyní objevují „zaručené“ zprávy o údajně vstřícné nabídce Czech Coal směrem k ČEZ. Ačkoliv není naším zvykem komentovat probíhající jednání, s ohledem na intenzifikací nátlakových aktivit skupiny Czech Coal v poslední době si dovolujeme shrnout, o co ve sporu obou společností vlastně jde.

V případě ČEZ by přistoupení na nové cenové podmínky ze strany Czech Coal znamenalo, že vlastníci ČEZ, především stát, přijdou o více jak 100 miliard korun ve prospěch soukromé firmy. S ohledem na majoritní podíl českého státuenergetické společnosti ČEZ je to částka, o kterou by čeští občané přišli, pokud by ČEZ tuto nepodloženou nabídku ze strany Czech Coal akceptoval. Navíc v absurdní situaci, kdy nerostné bohatství včetně zásob uhlí je v majetku státu, tedy všech jeho občanů. Vedení ČEZ je tak překážkou, jak se k těmto penězům dostat.

ČEZ vyzývá k férovému jednání

Jednání se skupinou Czech Coal ohledně dodávek uhlí nadále pokračují, a ČEZ má jednoznačně zájem se dohodnout. Bohužel ze strany Czech Coal se množí útoky na ČEZ a jeho představitele, útoky netýkající se předmětu smlouvy, svědčící pouze o nátlaku ze strany Czech Coalu na to, aby byla uzavřena smlouva nevýhodná pro ČEZ a jeho vlastníky. Jedním z příkladů útoků je podnět podaný k Evropské komisi (poznámka: EK již v šetření ČEZ v oblasti dodavatelských vztahů s těžebními společnostmi nepokračuje).

Ostatně Czech Coal obdobný nátlak činí i na teplárenské společnosti, kdy zatím jedna jediná teplárna v Česku přistoupila na nové cenové podmínky firmy Czech Coal.

ČEZ tak vyzývá společnost Czech Coal, aby skončila s veškerými útoky  nejen na ČEZ, ale i na jeho představitele,  a věnovala se jen předmětu vzájemné smlouvy. Na jednání je více jak rok času a mělo by jít o zájem obou stran, domluvit se na oboustranně přijatelné další spolupráci.

Přes paralelně probíhající soudní spor ohledně žaloby, kterou ČEZ  podal na Czech Coal po důkladném rozboru postojů a jednání společnosti Czech Coal v závěru loňského roku, je prostor na dohodu vždy.

Největší tuzemský obchodní spor trvá již přes 6 let

Před více jak 6 lety – 1. července 2005 - uzavřely ČEZ a Czech Coal (resp. Mostecká uhelná) dlouhodobou dohodu o spolupráci. Na základě této dohody mělo dojít nejpozději do poloviny roku 2007 k uzavření dlouhodobé kupní smlouvy na dodávky hnědého uhlí pro nové hnědouhelné zdroje a to až do roku 2055, které společnost ČEZ plánovala vybudovat v lokalitě Počerady. Na počátku žádný představitel Czech Coal její platnost ani v nejmenším nezpochybňoval, veřejně naopak deklarovali spokojenost s dohodou. Po vstupu Pavla Tykače do Czech Coalu se však situace změnila a k uzavření tohoto dlouhodobého kontraktu dosud nedošlo.

Finančník Pavel Tykač, který do společnosti majetkově vstoupil v roce 2006 a na konci loňského roku Czech Coal plně ovládl. Skupina Czech Coal dle motejlek.com za dobu Tykačova angažmá vygenerovala celkový čistý profit přes 11,5 miliard korun, EBITDA v objemu osmnácti miliard a vyplatila dividendy někde kolem dvaceti miliard.  Rozhodně tedy není na ceně uhlí nijak bita, naopak dosahuje nadprůměrných zisků v odvětví již nyní.

Částka více jak 100 miliard korun, o níž ve sporu jde, je již stejný řád, jako značné částky, které od roku 2004 inkasoval stát od ČEZ. Za působení současného vedení stát získal od ČEZ 237 miliard korun na daních a dividendách, plus dalších 34 miliard za prodej akcií ČEZ (díky zpětnému odkupu však podíl státuČEZ navíc vzrostl ze 67 procent na 70 procent).

Státu se navíc zhodnotil za současného vedení i majetek v ČEZ, kdy cena akcií vzrostla z 174,50 na nynější cca 750 . Majetek státu se tak zhodnotil o zhruba 230 mld.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

15.09. 10:13  Tykač (Sypač)
15.09. 09:59  Tykač (Sekáč z Kolbenky)
15.09. 09:25  Tykač (Karel M.)
14.09. 23:06  Chobotnice (pozorovatel)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688