Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  11.02.2011 09:35:23

KB - projekce výsledků

Od Komerční banky očekáváme i ve 4Q2010 velmi solidní výsledky, podpořené opět silným meziročním poklesem nákladů rizika, růstem výnosů (především z finančních a ostatních operací) a stabilními provozními náklady (meziroční stagnace). Náš model ukazuje na čistý zisk za 4Q2010 ve výši 3,33 mld. CZK (+30% y/y), což by znamenalo celoroční čistý zisk 13,29 mld. CZK (350 CZK na akcii). Tento zisk by byl pro KB historicky nejvyšším (dosavadní maximum z roku 2008 činí 13,16 mld. CZK).

Na provozních výnosech očekáváme mírný meziroční růst jak u čistého úrokového výnosu (NII), tak i u výnosů z poplatků (NFC). U první kategorie předpokládáme, že pokračující tlak na úrokové marže bude více než vykompenzován ekonomickým oživením, zvláště v segmentu úvěrů pro velké podniky (viz včerejší výsledky ČSOB), obrat k lepšímu očekáváme u depozit (jejichž objem v průběhu roku 2010 u KB klesal). U výnosů z poplatků očekáváme pokračování solidního vývoje posledních kvartálů zvláště u poplatků z finančních transakcí, úvěrů a také křížového prodeje. KB na konci roku 2009 odepsala ztrátu z prodeje akciových pozicí penzijního fondu, i proto očekáváme poměrně silný meziroční nárůst ostatních provozních výnosů (letos podobný odpis neočekáváme).

Na provozních nákladech predikujeme tradiční zvýšení OPEX v posledním kvartále roku, nicméně i přesto očekáváme, že celoroční OPEX se pohodlně vejde do KB deklarovaného 3% meziročního poklesu. My očekáváme pokles o něco vyšší, konkrétně -3,3% na 13,52 mld. CZK. To by představovalo CIR ke konci roku ve velmi solidní výši 42%. U nákladů rizika očekáváme podobné číslo jako ve 3Q, což by mělo vyústit v celoroční náklady rizika těsně nad 3 mld. CZK, tedy o 2 mld. CZK méně než v roce 2009. Je zřejmé, že to jsou právě tyto 2 mld. CZK, které tvoří nejvýznamnější část meziročního nárůstu čistého zisku.

Vysoký zisk i značný kapitálový polštář KB (tier1 14%) dávají dobrý předpoklad pro navýšení dividendy ze zisku 2010. Z loňských 170 CZK se podle naší projekce přehoupne dividenda přes hranici 200 CZK, při výplatním poměru 60% by to bylo 210 CZK (aktuální dividendový výnos 5%).

Celá predikce výsledků ke stažení zde. zde. (106,68 KB)

Marek Hatlapatka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688