Josef Trnka (TPS)
Investice  |  23.01.2011 12:05:34

Mírová jednání plynule přechází ve válečný stav


Prima a ČT přispěly k předvolebnímu klání kandidátů na předsedu ČSSD. V Partii se objevil šéf Asociace krajů Michal Hašek, do Otázek Václava Moravce byl pozván Bohuslav Sobotka. Na forhontu byl samozřejmě jihomoravský hejtman, protože Partie startuje o hodinu dřív. Střetnutí s Leošem Hegerem mělo svoji logiku, neboť ministerstvo zdravotnictví a kraje se dělí dělí o působnost v oblasti zdravotnictví. Neinformovaný pozorovatel pak lehce nabude dojmu, že za současnou situaci, kdy za pár týdnů mohou být nemocnice bez doktorů, má na svědomí ta ze stran o které mluví zástupce té druhé. Pořad mohl vnést do nepřehledné situace více světla.
Ani jednomu z hostů pořadu nelze upřít schopnost nekonfliktně diskutovat. Zejména ministr zdravotnictví vyniká noblesním projevem, který svědčí jeho bohatším životním zkušenostem. Nenechá se vyprovokovat k emotivnímu vyjadřování, pokud je to jen trochu možné, tak nikdy problém razantně nezacvakne, vždy pootevírá vrátka a závěr situuje do budoucnosti, byť by to mělo být už zítra. Hašek rozhodně nemá problémy s vyjadřováním, je výrazně pragmatický, až se zdá, že by v případě čelné pozice v ČSSD kormidloval stranu více ke středu než dosud. (Naproti tomu se úřadující předseda jeví jako persona více lpící na dosud proklamovaných cílech a zásadách.)

Leoš Heger připustil, že hrozba odchodu lékařů je problém, současný stav  přirovnal k válečnému. Hašek vyzval aktuálně ke kompromisu s lékařskou obcí a perspektivně ke spolupráci a hledání dlouhodobě stabilního řešení dohodou koalice a opozice, poukázal rovněž na výraznou úlohu zdravotních pojišťoven v oblasti budování sítě zařízení zajišťujících předmětnou péči. Heger mluvil o dohodách nad plány a návrhy, které má připravit. Objasnil proč nelze snadno dosáhnout na peníze ležící na účtech některých pojišťoven, souběžně s tím zopakoval nedostatek volných finančních prostředků a jejich případné navýšení pro jednotlivce vymezil v řádu stokorun. Na příkladu neonatologických center demonstroval šokujícím způsobem složitost vyjednávání, kdy některé postoje zainteresovaných jsou v přímé kontradikci s etikou, přičemž jedním dechem žádal celospolečenskou dohodu nad tím, jak daleko má medicína z lidských hledisek dospět. Zabralo to hodně času, ale vyznělo do prázdna, bez konkrétního závěru.  

Hejtman v závěru zvlášť poukázal ještě na jednu z roznětek současného stavu, kterou je citelná disproporce mezi příjmy v ambulantní sféře a nemocnicích. I zde pan ministr pokus o řešení řešení pro futuro slíbil - Hašek v replice sice ocenil Hegerovu pověst, nicméně trval na tom, že sliby musí být na úrovni vlády. Pokud bude důvodná naděje na dodržení slibů, budou hejtmani naopak iniciovat výzvu  směrem k lékařům, která by vedla k uklidnění situace. 

Průběh celé debaty potvrdil očekávání, ministr byl více defenzivní, hejtman aktivnější, vyzdvihnout ovšem třeba oboustrannou korektnost a vstřícnost, sám Jan Punčochář relaci označil v tomto směru za málo vídanou.

Další informace a zajímavosti  zde


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688