Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  17.01.2011 11:51:59

Investujeme s Benjaminem Grahamem


Colosseum

v podstatě otec valučního investování, jehož knihy jsou i třicet let po jeho smrti běžně používány na univerzirní úrovni, přišel v roce 1934 se zajímavou myšlenkou, která se zakládá na jakési bezpečnosti vkladu a vůči němu adekvátnímu zhodnocení., tzv “margin of safety”.

 

Základním principem teorie je, že investor by měl koupit vždy jen akcie jejichž vnitřní hodnota je výrazně větší než jejich tržní cena. Tento rozdíl pak umožňuje investici s minimálním rizikem poklesu. Protože je velmi obtížné přesně specifikovat “fair valueakcie, margin of safety dává poměrně široký prostor pro chyby. Základní otázkou je, jak hluboko pod vnitřní hodnotou bychom měli vstoupit do pozice. Běžný valuačně zaměřený investor otevírá pozici při 90 procent vnitřní hodnoty, tzn, že za každý dolar je ochoten zaplatit devadesát centů. Graham tuto hranici posunul na 50 procent, tedy padesát centů za jeden dolar.  

První v hledáčku se tak vždy objevily společnosti s nízkým P/E a P/S, které byly dále selektovány podle jejich finančních výkazů.

 

Margin of safety lze také vyjádřit takto: Margin of Safety = Expected (or) Actual Sales Level (quantity or dollar amount) - Breakeven sales Level (quantity or dollar amount), tedy jako rozdíl mezi úrovní očekávaných tržeb a úrovní rentability.

 

Pro lepší pochopení si vezměme například vnitřní hodnotu akcie (Fair Value nebo Fair Price) u společnosti Apple (AAPL). V tomto případě bude vnitřní hodnota 342$ (EPS=$15,15; EPS grow $16,1; benchmark return 10 procent, risk-free rate 3,3 – podle www.smartmoney.com). Pro investora by tedy jakákoliv cena pod 342 $ znamenala jednoznačný buy signál a mohlo by se tak zdát, že se jedná o transakci, která povede k profitu investora. Gragam však tvrdí, že investor by měl kupovat akci pouze tehdy, je-li jejich hodnota max na 50 % vnitřní hodnoty. Tedy za cenu nepřesahující 171 $. Těchto právě 50 % tvoří bezpečností rezervu (margin of safety). Podle Benjamina Grahama bychom si tedy měli nechat zajít chuť.

 

Zajímavějším příkladem by však již mohl být Skechers USA (SKX) s vnitřní hodnotou akcie $54, cena na trhu $21,9 (EPS=$3,3; EPS grow $8; benchmark return 10 procent, risk-free rate 3,3 podle www.smartmoney.com) nebo Dean Foods (DF) s vnitřní hodnotou akcie $17,2, cena na trhu $9,95 (EPS=$0,97; EPS grow $10; benchmark return 10 procent, risk-free rate 3,3 podle www.smartmoney.com).

 

Proč používat tak velkou bezpečností rezervu? Hlavní argumenty jsou zhruba čtyři.

1.    Investor se při výpočtu vnitřní hodnoty mohl splést.

2.    Způsobů jak vypočítat vnitřní hodnotu je více. Pro ukázku. Zadáte li výpočet dvěma fundovaným analytikům pro porovnání svých výpočtů je velice pravděpodobné, že každý vám přednese trochu odlišná čísla a ani jeden výsledek se nebudete shodovat. Metod pro výpočet je více.

3.    Nesmíme zapomenout, že vnitřní hodnota se mění v čase.

4.    Čím větší margin of safety, tím pravděpodobněji vyšší zisky můžete očekávat.

 

Pro rekapitulaci a usnadnění. Pokud si započítáte, že skutečná hodnota podniku je 100 miliónů dolarů, ale tržní kapitalizace je na 70 milionech dolarů, dostanete margin of safety ve výši 30 procent.  

www.akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688