TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  12.10.2010 18:00:05

Fuksa: Lesy ČR nefungují, jak by měly

Mediafax

HRADEC KRÁLOVÉ/PRAHA (MEDIAFAX) - Dozorčí radě státního podniku Lesy České republiky (LČR) zadal ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) vypracovat audit společnosti tak, aby LČR přestaly být „černou ovcí státní správy“. Konstatovala to v úterý mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Mluvčí tak reagovala na kritiku LČR v médiích, která je podle ní „logickým následkem neadekvátního chování podniku v minulosti“.

„Fakt, že LČR nefungují, jak by měly, jsem si uvědomoval ještě před nástupem na ministerstvo. Nijak jsem před tímto problémem neuhnul, naopak jsem přesvědčený, že kroky, které podnikám, dávají jasně najevo, že mou základní prioritou je situaci v LČR vyřešit. Mým cílem je zabezpečit transparentní a efektivní chod LČR,“ zdůraznil Fuksa. Prvním krokem bylo podle něj vyhodnocení zakázek a zastavení neefektivních projektů, čímž podnik ještě v letošním roce ušetří zhruba 400 milionů korun.

Druhým krokem bylo doplnění Dozorčí rady LČR. Celkem šlo o tři nové tváře ekonomického náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, ekonoma a člena NERV Miroslava Zámečníka a brněnského advokáta Pavla Blažka. Právě Miroslav Zámečník je podle ministra významnou posilou.

Sám Zámečník přitom potvrzuje, že jeho úkolem je především ohlídat transparentní průběh výběrových řízení či přípravu dlouhodobé koncepce LČR, která by zajistila stabilní růst hodnoty podniku a přínosů pro státní rozpočet.

Třetím krokem má být podle mluvčí transparentní vypracování koncepce těžby a pěstování lesa a vypsání střednědobých zakázek podle ní.

Na kritiku i samotné LČR. Například generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora konstatoval, že v minulosti přišly LČR díky nevýhodným prodejům dřeva prostřednictvím Hradecké lesní a dřevařské společnosti (HLDS) téměř o miliardu korun. LČR podle Sýkory smlouvu s HLDS již neobnoví.

LČR také mimo jiné reagovaly na kritiku výběrového řízení na dražitele 1370 nemovitostí, kterou vyhrála akciová společnost Mexx Clanroy a kterou měly LČR při zakázce zvýhodnit. Podle mluvčího LČR Zbyňka Boublíka se mohla uvedené soutěže účastnit jakékoli firma splňující zadané podmínky a ty Mexx Clanroy splnila. „Předpokládáme, že pokud by došlo ke zvýhodnění Mexx Clanroy, podal by některý z jejích konkurentů podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ podotkl Boublík. To se však nestalo.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688