Není povlečení jako povlečení

Spíme rádi a podle odborníků bychom měli prospat třetinu dne. Jak budeme ráno svěží a odpočatí záleží nejen na délce spánku, ale hlavně na jeho kvalitě. Základem zdravého spaní je pohodlná postel s dobrou matrací, měkké a teplé přikrývky a v neposlední řadě ložní povlečení. Ložní povlečení je podstatnou součástí naší ložnice a postele, v čem a jak se vyspíme je důležité pro náš každý den.

 

Historie povlečení

Nejstaršími pokrývkami člověka byly kožešiny. Později, při zpracování rostlinných vláken a srsti se začalo objevovat i textilní ložní prádlo, samozřejmě ve zcela jiné podobě než dnes. Již několik tisíc let před naším letopočtem znali bavlněnou přízi staří Egypťané i obyvatelé dnešního Mexika. V Evropě i Čechách se ve středověku povlečení používalo výhradně v nejbohatších šlechtických a královských kruzích, pro ostatní bylo nedostupné. Situace se změnila při zakládání nových měst, se zvýšením významu a bohatství měšťanů. Ložní prádlo se postupně rozšiřovalo ze šlechtických a měšťanských domácností do rodin kupeckých, řemeslnických a selských. Ke konci 18. a začátkem 19. století s rozvojem tkalcovských manufaktur a se vznikem průmyslové výroby textilu se ložní prádlo začalo používat téměř v každé domácnosti.

 

Současnost povlečení

Dnes je používání povlečení samozřejmostí a jeho nabídka je více než pestrá. Povlečení se dá vybírat podle materiálu, kvality, rozměrů, zapínání, podle barev a vzorů, případně podle speciální úpravy.

Materiál – příze                                                                                                 

Nejčastějším přírodním materiálem který se používá pro výrobu ložního povlečení je bavlněná příze. U bavlněné příze používané na výrobu ložního povlečení závisí na kvalitě vstupních surovin. Čím kvalitnější je vstupní surovina tím lepší vlastnosti má z ní vyrobená příze i povlečení. Rozeznáváme přízi česanou, nebo rotorovou - mykanou. Pro kvalitnější povlečení je používaná bavlněná příze česaná. Je měkčí, pevnější, stejnoměrnější a má mnohem delší životnost než příze rotorová. Ložní povlečení vyráběné z rotorové nebo jiné mykané bavlněné příze je tužší, hrubší, méně stejnoměrné a má kratší životnost. Nejkvalitnější je příze vyráběná z Egyptské bavlny česanou technologií. Ložní povlečení z Egyptské bavlny vyniká lehkostí, měkkostí a prodlouženou životností. Výjimečné vlastnosti odráží i vysoká cena ložního prádla z této bavlny.   

Druhy látek z bavlněné příze

Bavlněné plátno

Bavlněná látka s klasickou plátnovou vazbou je nejvíce používaným materiálem pro výrobu ložního povlečení. Stálicí je také klasické bavlněné povlečení.

Atlas, damašek, satén                                                                                         

Látka utkaná atlasovou vazbou má větší hřejivost a hladší povrch, lépe se udržuje a méně se znečišťuje. Povlečení z této látky je označené jako atlasové, damaškové, nebo saténové. Je jemné, má elegantní vzhled a splní vysoké požadavky na kvalitu a luxusní charakter ložního povlečení. Mako satén je v nežehlivé úpravě.

Bavlněný krep                                                                                                    

Krepový efekt je vytvořen rozdílnou hustotou přízí. Tato úprava je nežehlivá, proto je povlečení z krepu tolik oblíbené. Údržba je velmi snadná a nenáročná, povlečení stačí vyprat, lehce vyždímat, vyrovnat a nechat uschnout. Žádné žehlení.

Flanel                                                                                                                      

Bavlněný flanel se vyrábí z bavlněného plátna s vyšší gramáží, které se počeše. Flanelové povlečení je teplejší a měkčí než povlečení z bavlněného plátna nebo krepu. Flanelové povlečení má i několik nevýhod – kratší životnost a vyšší srážlivost.

 

Velikosti povlečení

Standardní rozměry povlečení na našem trhu

Polštáře: 90x70cm

Povlečení jednoduché přikrývky: 140x200cm

Povlečení jednoduché přikrývky prodloužené: 140x220cm

Povlečení tzv. francouzské: 240x200cm

Povlečení tzv. francouzské prodloužené: 240x220cm

Je možné zakoupit i povlečení na polštář  v rozměru 80 x 80 cm a 40 x 40 cm a přikrývku o rozměrech 280x200cm, 280x220cm, i další rozměry, které nejsou na našem trhu standardem.

Zapínání povlečení                                                                                                                   

Systém zapínání povlečení je také důležitý. Původně se povlečení zavazovalo na tkalouny. Nahradilo ho zapínání na různé typy knoflíků. V současné době se nejvíce prosazuje stále oblíbenější moderní a praktické zapínání na zip.

 

Barvy a vzory povlečení                                                                                                            

Vzory a barvy prodělaly vývoj, od dvoubarevných pruhovaných cích našich prababiček po dnešní možnosti fototisku na povlečení. Dnes můžeme pouze výměnou ložního prádla zcela změnit svoji ložnici. Současné povlečení je nápadité, od zámeckých po etno motivy, od rozkvetlé louky k závodním autům. Vzory od klasických po abstraktní, barvy a jejich kombinace jsou téměř nekonečné. Metodou fototisku lze vytvořit povlečení s autentickými motivy květin, kamínků nebo nebe. Celou kategorii tvoří dětské povlečení se zvířaty, motivy pohádek a filmů.

 

Úpravy povlečení

 

Nežehlivá úprava                                                                                                

Nežehlivá úprava usnadňuje údržbu ložního prádla a dodává tkanině měkký omak a splývavost. Je stálá i při opakovaném praní. Povlečení se doporučuje prát programem šetrné praní.

 

Antimikrobiální úprava                                                                                      

Tkaniny s antimikrobiálním účinkem splňují požadavky na mikrobiální čistotu. Jsou určené pro nemocnice, hotely, penziony, ubytovny. Úprava je stálá i při opakovaném praní.

 

Doporučení před nákupem

 

Kupujte povlečení zhotovené v EU, musí splňovat přísné normy pro kvalitu použitých látek a barviv, které zaručují zdravotní nezávadnost a barevnou stálost látek, ze kterých je povlečení vyrobeno. Vyhnete se tak zklamání z nedostatečné kvality ložního prádla dováženého zejména z Asie, které nemusí splňovat normy a kritéria EU.

 

Pozor na rozměry povlečení, na trhu jsou v prodeji i nestandardní. Kupujte povlečení na polštář a přikrývku, které již máte.

 

Kupujte povlečení z materiálu, který je vám příjemný. Flanel hřeje, satén chladí, materiály ze směsi bavlny a polyesteru vám nemusí vyhovovat. Vnímání materiálu je individuální záležitost. Vybírejte nejen vizuálně, ale i hmatem.

 

Povlečení vybírejte i podle náročnosti jeho údržby. Jsou materiály, které nemusíte žehlit

a ušetříte čas i energii.

 

Kupujte povlečení v sadě, kterou potřebujete. Na trhu je celá řada různých sad. Značení číslicemi je uvedeno na obalu. První číslice udává počet povlečení na přikrývku, druhá číslice udává počet povlečení polštáře. Sada 1+1 tedy označuje, že v balení je jedno povlečení na přikrývku a jedno na polštář, 1+2 – povlečení na jednu přikrývku a 2 polštáře. Nejvýhodnější je zakoupit sadu 2 + 2, kde je zohledněna množstevní sleva.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry