TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  03.08.2010 03:30:01

E15: Spořitelna má v zástavě další část říše Nova

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká spořitelna získala další silnou páku na provozovatele Novy, společnost CET 21, které poskytuje miliardové úvěry. Informoval o tom deník E15.

Na počátku července jí mediální společnost zastavila celý obchodní podíl v dceřiné firmě Media Pro Pictures, která Nově zajišťuje vývoj a výrobu pořadů. CET 21 přitom Media Pro získala letos na jaře, když ji formálně za tisíc euro odkoupila od dalších členů skupiny CME (majitele Novy).

Nova k celé záležitosti zaujala pozici mrtvého brouka. „Informace nad rámec reportů pro americkou komisi pro cenné papíry jsou interní záležitostí firmy, kterou nebudeme komunikovat přes média,“ sdělila mluvčí Novy Michaela Fričová.

Obecně důvody pro zastavení majetku jsou tři: špatná finanční situace, získání nového úvěru k expanzi a jištění staršího úvěru. Podle zdrojů deníku E15 z bank je u CET 21 nejpravděpodobnější třetí možnost. CET 21 získala v prosinci 2009 od České spořitelny obří úvěr ve výši tří miliard korun. Až doposud podle zpráv pro americký akciový trh za úvěr ručila třemi dceřinými firmami CME Slovak Holdings, Jyxo a Blog Internet. Podle listin z katastru nemovitostí, které má deník E15 k dispozici, CET 21 ve prospěch spořitelny zastavila i pražská aktiva jako budovy a pozemky na Barrandově.

Účel úvěru je poněkud zamlžen. Podle Fričové „se použije na refinancování současných úvěrových linek od České spořitelny a závazků uvnitř CME“. Podle některých a oficiálně nepotvrzených názorů z televizní branže mohly peníze od ČS jít i na nákup skupiny bulharských televizí bTV za 400 milionů dolarů, který CME ohlásila v polovině letošního února.

Ze zprávy pro americkou komisi pro cenné papíry vyplývá, že CET 21 do 30. června vyčerpala z úvěru celkem 2,8 miliardy korun. Celý dluh by měl být splacen do 30. dubna 2012 s možností prodloužení o jeden rok.

Společnost má rovněž k dispozici úvěrovou linku od Factoringu České spořitelny ve výši tří set milionů korun. Ta dosud nebyla čerpána. Současně bylo před několika dny oznámeno, že další, starší úvěry od ČS v celkové výši 1,45 miliardy korun byly splaceny letos v lednu.

Zastavená Media Pro Pictures je klíčovou součástí nové vertikální struktury CME. Ta je nově postavena na třech byznysových pilířích: vysílání, výrobě obsahu a nových médiích (internet a tak dále). Ředitelem Media Pro Pictures je dosavadní šéf výroby Novy Petr Erben a ředitelem vývoje Radek Bajgar, který současně šéfuje developmentu pořadů celé CME. „Hlavním klientem Media Pro Pictures je a pro nejbližší dobu bude Nova,“ řekl jednatel televize Petr Dvořák. Podobné výrobní a vývojové jednotky vznikly ve všech zemích CME.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688