TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  08.04.2010 05:00:01

HN: České firmy mají platit v kauze Transpetrol stamiliony

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Firmy Česká rafinérská a Paramo byly nedobrovolně zataženy do letitých sporů o majetek slovenské státní firmy Transpetrol. Na základě verdiktu českého soudu mají zaplatit dohromady 12,7 milionů eur (asi 320 milionů korun) údajnému věřiteli Transpetrolu - české firmě CZ PAP, píší Hospodářské noviny.

Slovenskému podnikateli Ignáci Ilčišinovi se podařil husarský kousek. Muž, který se léta prohlašoval za třetinového vlastníka Transpetrolu, který doma na Slovensku prohrává u soudů, který má cejch podvodníka a měsíce strávil ve vazbě, uspěl, když loni svůj spor o podíl v Transpetrolu přenesl na českou půdu. K vynětí letitého sporu z pravomoci slovenských soudů stačilo Ilčišinovi několik jednoduchých kroků, uvádí deník ve čtvrtečním vydání.

Nejprve se naboural do statutárních orgánů Transpetrolu: svolal valnou hromadu, kterou stát jako majoritní akcionář Transpetrolu neuznal a tudíž bojkotoval. Ilčišin tehdy na valné hromadě prosadil "volbu" nových statutárních orgánů firmy. Do představenstva jmenoval sebe a spolupracovníka Jána Husára. Platnost valné hromady a nové představenstvo sice soud odmítl zapsat do rejstříku, přesto Ilčišin jako statutární zástupce Transpetrolu uznal jménem firmy pohledávky, které pak jeho jménem Transpetrol převedl na českou společnost CZ PAP, popisují Hospodářské noviny.

Za tyto operace Ilčišina slovenský soud v Žilině poslal loni na podzim na devět let do vězení. Rozsudek není dodnes pravomocný, ale Ilčišin putoval do vazby, aby "nemohl pokračovat v trestné činnosti". Slovenská justice však majetek Transpetrolu stejně neochránila CZ PAP se začal ihned hlásit o Ilčišinem potvrzené pohledávky ovšem u soudů v Česku.

Na základě žaloby CZ PAP nechala loni na podzim česká exekutorka zablokovat na účtech Transpetrolu čtyři miliardy eur a nařídila zabavit majetek Transpetrolu v Česku tedy pohledávky, jež u nás slovenská ropná firma má vůči místním odběratelům ropy, Paramu a České rafinérské. Transpetrol se sice ohradil u pražského soudu, jenomže neuspěl. Minulý týden, právě na apríla, rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2, že exekuce je oprávněná a CZ PAP má na 12,7 milionu eur od českých ropných firem nárok, píší Hospodářské noviny.

"V pondělí exekutorka vyzvala Paramo a Českou rafinérskou, aby CZ PAP zaplatily," říká Dalibor Šálek z advokátní kanceláře Pokorný Wagner a spol., která v Česku Transpetrol zastupuje. Pokud české firmy budou muset CZ PAP zaplatit, samy škodu neutrpí. Jak Hospodářským novinám řekli jejich zástupci, peníze měly připravené pro Transpetrol, teď by je jen poslaly CZ PAP.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688