TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  02.09.2009 13:11:07

FOCUS - USA: Pokus o šrotovné skončil fiaskem

Mediafax

DETROIT (MEDIAFAX) - Ze šrotovacího programu USA profitovaly zejména asijské automobilky.

Program amerického šrotovného skončil pro americké automobilové výrobce fiaskem. Jak se po zveřejnění čísel srpnových prodejů ukázalo, američtí řidiči při nákupu nového automobilu preferovali spíše vozidla z asijské produkce. Program americké vlády za tři miliardy dolarů, který měl pomoci domácí ekonomice a domácím firmám, tak svůj hlavní účel nesplnil.

Dobrá zpráva je, že prodeje automobilů na anualizované bázi v srpnu vzrostly z loňských 13,6 milionu na 14 milionů; i když se tato čísla nacházejí pod americkým standardem, jde o pozitivní signál. Špatná zpráva však je, že američtí výrobci si ze zvýšených prodejů mohly ukousnout větší kus.

Srpnové trendy hovoří jasně. Hyundai: růst prodejů o 47 procent. Honda: růst prodejů o 10 procent. Toyota: růst prodejů o tři procenta. Naopak prodeje General Motors se propadly o 20 procent, Chrysleru pak o 15 procent. Poslední významný zástupce americké produkce Ford pak vykázal růst prodejů o 17 procent, nicméně americkou image tím již nezachránil.

Důvodem asijského vítězství je podle analytiků fakt, že zaoceánské automobilky nabízejí mnohem širší paletu malých, středních a k životnímu prostředí ohleduplnějších automobilů. "Pokud by byl program šrotovného vztahován na kamiony, tak bychom je zdrtili, nicméně tak to nebylo," komentoval čísla Mark LaNeve, šéf prodeje automobilky General Motors.

Americký program šrotovného byl spuštěn 24. července, ukončen pak byl ke konci srpna. Vláda v jeho rámci nabízela řidičům, kteří nechají sešrotovat svůj starý vůz a pořídí si vůz nový, prémii až 4500 dolarů. Celkem bylo v rámci programu sešrotováno 690 tisíc automobilů.

Podobné programy mají i mnohé evropské země. Zatímco v Německu program šrotovného skončil ve středu, Francie uvažuje o tom, že svůj program nadále rozšíří. Původně totiž jeho platnost měla vypršet na konci roku, nyní je pravděpodobné, že vyprší až v roce 2010.

Je třeba zmínit, že program šrotovného je silně protekcionistický a populistický. Protekcionistický proto, že nezaručuje dalším průmyslovým oborům srovnatelnou výhodu, která navíc v době ekonomické krize může být zásadní pro přežití či nepřežití společnosti. Populistický je vzhledem k cílům, jichž nedosahuje. Peníze daňových poplatníků totiž často houfně mizí do kapes zahraničních automobilek, což sice prospívá danému výrobci, ne však již konkrétní zemi. Na šrotovném v Německu tak značně vydělala automobilka Škoda, která dokonce mohla obnovit utlumené směny.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688