TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  22.10.2008 13:41:23

Zentiva očekává nárůst čistých tržeb za prvních devět měsíců roku 2008 o 18 procent (22.10.2008) (12.4.2009)

PRAHA (MEDIAFAX) - Zentiva očekává nárůst čistých tržeb za prvních devět měsíců roku 2008 o 18 procent, čisté tržby tedy dosáhly hodnoty přibližně 13 miliard korun. Informovala ve středu agenturu Mediafax Věra Kudynová, mluvčí Zentivy.

Na tržby Zentivy za toto období měla negativní vliv silná česká koruna, ve které společnost vykazuje své hospodářské výsledky. Při nezměněném směnném kurzu by se tržby za prvních devět měsíců 2008 zvýšily meziročně o 28 %. K růstu tržeb opět přispěla nová akvizice v Turecku, ta Zentivě poskytuje růstovou platformu a zároveň větší rovnováhu v rámci trhů, na kterých společnost působí.

"Tržby Zentivy za období prvních devíti měsíců roku 2008 prokazují, že podstatně rozšířená základna našeho podnikání je dostatečně silná. Je to zřejmé, zejména vezmeme-li v úvahu negativní vliv silné české koruny v tomto období. Velkého pokroku jsme opět dosáhli v Turecku, naše podnikání v Rumunsku je nyní v daleko lepší kondici a naše tržby v Rusku nadále vykazují atraktivní tempo růstu," vyjádřil se k výsledkům Zentivy Jiří Michal, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Zentiva, a dodal: "Tyto úspěchy nám pomáhají překonávat očekávaný pokles tržeb, který zaznamenáváme v České republice. Vyšší tržby nám rovněž dopomohly k dosažení lepších provozních výsledků v důsledku pozitivního přínosu integrace, který je patrný z našich výsledků v Turecku, a také díky pokračujícímu zaměření na efektivitu veškerých aktivit v rámci celé skupiny."

"Společnost uvedla, že očekává čisté tržby ve výši asi 13 miliard korun, což je horší výsledek, než bylo očekávání. Náš odhad byl 13,3 miliardy ," informoval Milan Vaníček, hlavní analytik společnosti Atlantik.

V České republice poklesly čisté tržby z prodeje léčivých přípravků podle očekávání meziročně o 11 %. Tento pokles odráží vliv zavedení povinných poplatků za návštěvu lékaře a za předpis počátkem roku 2008.

V Turecku dosáhla Zentiva čistých tržeb z prodeje léčivých přípravků ve výši 2,3 miliard . Na výši tržeb v Turecku měl značný vliv směnný kurz. Ve třetím čtvrtletí by se při nezměněném směnném kurzu tržby zvýšily meziročně o 22 %.

V Rumunsku poklesly čisté tržby z prodeje léčivých přípravků meziročně o přibližně 19 % a to zejména díky silné české koruně. Při vyjádření v místní měně by tržby za období prvních devíti měsíců meziročně vzrostly o dvě procenta. Ve třetím čtvrtletí by se tržby při vyjádření v místní měně více než zdvojnásobily. To odráží pozitivní dopad opatření, která Zentiva v Rumunsku uplatnila v posledních patnácti měsících s cílem vytvořit na tomto důležitém trhu dobrou podnikatelskou základnu, a také nižší úroveň tržeb ve třetím čtvrtletí roku 2007.

Ostatní trhy a ostatní podnikání Zentivy včetně smluvní výroby a prodeje účinných látek (API) také významně přispěly k celkovému objemu čistých tržeb svým meziročním růstem o 16 % a o téměř 27 % při nezměněném směnném kurzu. K tomu přispěly zejména dobré výsledky dosažené v Rusku, na Ukrajině a v ostatních zemích SNS a v Bulharsku a dále konsolidace ostatních tržeb dosažených v Turecku.

"Pokles tržeb v ČR byl očekáván, jelikož je důsledkem nových reforem v sektoru zdravotnictví. Nicméně jeho další prohloubení převážně v posledním čtvrtletí nás překvapil. V Rumunsku byla situace ovlivněna již známým předzásobením v minulém roce. Nicméně absence negativního odpisu špatných pohledávek a výprodeje zásob hlavně za třetí čtvrtletí 2007 měla nižší pozitivní vliv, než jsme předpokládali. Lehce pomalejší růst ostatních tržeb bude pravděpodobně zapříčiněn větším vlivem směnných kurzů, než bylo naše očekávání. Z hlediska budoucího vývoje hospodaření bude nadále nejvíce sledovaná situace na trzích v ČR, Rumunsku a Turecku," okomentoval výsledky Vaníček.

Společnost Zentiva N.V. je mezinárodní farmaceutická společnost, která se zaměřuje na vývoj, výrobu a prodej moderních generických farmaceutických produktů. Společnost má přední postavení na farmaceutických trzích v České republice, na Slovensku, v Rumunsku a v Turecku a rychle roste také v Polsku, Rusku, v Bulharsku, Maďarsku, na Ukrajině a v pobaltských republikách.

Monika Höppner, hoppner@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688