Češi cvičení moc nemusí. Víme, jak se dostat do formy za 15 minut

V Česku se sportu pravidelně věnuje zhruba třetina lidí. Častěji přitom sportují muži než ženy. Nejoblíbenější aktivitou je fotbal. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

"Fyzické aktivitě se alespoň jednou týdně a nejméně 10 minut v kuse věnuje přibližně třetina populace. Nejaktivnější jsou ve sportu mladí lidé ve věku 15 až 24 let. Pravidelně jich sportuje 68 %. S přibývajícím věkem zapojení do sportovních aktivit klesá," říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

 

Nejméně aktivní jsou pak lidé starší 65 let. Konkrétně ve věkové kategorii 65 až 74 let se sportu věnuje 12,5 % osob a v kategorii nad 75 let pak 5,6 % lidí.

 

Podle průzkumu sportují častěji muži než ženy. "Soudě podle velikosti členské základny sportovních svazů České unie sportu jsou v tuzemsku nejoblíbenějšími sporty fotbal a tenis, kde převažují muži. Třetím nejoblíbenějším sportem je volejbal, který je více oblíbený u žen," uvádí Milan Dedera z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

 

 

Přímo sportovní povolání v roce 2015 vykonávalo 13,9 tisíce lidí. "Nejčastěji, v 54 % případů, působili jako sportovní trenéři, instruktoři nebo úředníci sportovních klubů. Druhou nejpočetnější skupinou sportovních pracovníků s 28% zastoupením byli instruktoři a programoví vedoucí v rekreačních zařízeních a fitcentrech. Profesionálních atletů a ostatních profesionálních sportovců pak bylo v rámci sledované kategorie nejméně – necelých 18 %," dodává Milan Dedera.

 

Jak se rychle dostat do formy

Nemáte čas nebo chuť trávit hodiny týdně v posilovně? Nevadí! Do formy se můžete dostat za pár minut v pohodlí domova nebo třeba přímo v kanceláři! Vyzkoušejte dvě jednoduchá cvičení, která vám nezaberou víc než čtvrt hodiny!

 

Zpevněte spodní část těla

Stehna a zadek patří k těm nejproblémovějším partiím vůbec. Zpevnit je ale můžete velmi jednoduše. Klidně přímo u vašeho pracovního stolu. Jak na to?

 

Sedněte si na židli a jednu nohu natáhněte před sebe do vzduchu. Bez pomoci rukou se pokuste vstát, aniž byste se nataženou nohou dotkli země. Poté si znovu za použití pouze jedné nohy sedněte. V jedné sadě cvik zopakujte desetkrát na každé noze, takových sérií si dejte tři až pět.

 


http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Feb2017/1962426.jpg?d41d

 

Pokud se vám nedaří cvik zvládnout, máme pro vás zjednodušenou variantu. Nohu sice natáhnete před sebe, ale opřete si ji o patu, prsty míří vzhůru. Takto se pokuste vstát alespoň desetkrát, sérii třikrát zopakujte.

 

 

Zhubněte v bocích a posilte je

Pomocí jednoduchého cviku můžete během chvíle výrazně zhubnout v bocích a uvolnit ztuhlé svaly a klouby. Stačí si pořídit gymnastickou obruč, tzv. hula hoop. Posílíte hloubkové svalstvo, které zajišťuje správné držení těla, a také zpevníte zadek.

 

Pohybujte obručí kolem zadku a kyčlí, zpevněte břicho. Uvolněte horní část těla, tlačte ramena dolů, rozkročte se a povolte kolena. Čím rychleji budete pohybovat boky, tím snadněji obruč na těle udržíte. Snažte se obručí kroužit alespoň 15 minut.


Zařazenopá 13.10.2017 10:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/cesi-cviceni-moc-nemusi-vime-jak-se-dostat-do-formy-za-15-minut.html
Přílohy

Související témata

Martin Čech | Čech Tomáš | Daniel Čech | Petr Čech
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.