Zpráva vlády Bohuslava Sobotky k plnění programového prohlášení 2014–2017

Předseda vlády - Mgr. Bohuslav Sobotka

Předseda vlády - Mgr. Bohuslav Sobotka

Ve funkci od 17. ledna 2014
Jmenován na post premiéra za ČSSD

Česká republika má za sebou čtyři roky stability, hospodářského růstu a prosperity. Jsme země v dobré ekonomické kondici, máme zdravé veřejné finance a nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Jsme státem, kde funguje sociální dialog a čtyři roky panuje sociální smír. Máme výkonný průmysl, který se aktivně připravuje na nástup čtvrté průmyslové revoluce. Čtvrtý rok v řadě roste průměrná mzda a zvyšují se důchody. Česká republika si to může – na rozdíl od řady jiných evropských zemí – dovolit.

Jsme také jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. Když vezmeme v úvahu zhoršení mezinárodní bezpečnostní situace, jehož svědky jsme byli od roku 2014, je to objektivní úspěch. Jsme aktivním a zodpovědným členem EU i NATO. Jsme čitelný partner pro naše sousedy ve střední Evropě a z hlediska ekonomických vztahů máme stále lepší jméno i na mimoevropských trzích, například v jihovýchodní Asii. Jsme země, která se neschovává před světovým děním a aktivně pomáhá tam, kde lidé pomoc potřebují.

Česká republika má v podobě své ekonomiky velmi výkonný motor. Měla by ho používat především k tomu, aby se lidem zvyšovala životní úroveň, aby růst byl vidět nejen na velkých číslech, ale i v peněženkách a domácnostech občanů. Právě k tomu se vláda snažila výkonem svého mandátu přispívat.

Během prvních dvou let jsme napravili řadu chybných kroků, které měly původ v hospodářské krizi a v politické nestabilitě z minulých let.

Zefektivnili jsme zadávání veřejných zakázek, nastavili jsme transparentní pravidla pro ceny energií. Vyřešili jsme nesplněné úkoly, kvůli kterým jsme mohli přijít o peníze z evropských fondů – po dvanácti letech čekání jsme konečně přijali zákon o státní službě, změnili jsme zákon o environmentálním povolování EIA. Vyjednali jsme přes 640 mld. Kč v operačních programech do roku 2020.

Zrušili jsme druhý pilíř důchodového systému, který nesystémově vyváděl peníze ze solidárního průběžného penzijního pojištění. Zrušili jsme také poplatky za recept na léky a u lékaře. Investovali jsme do škol a školek, aby v nich byl dostatek místa pro každé dítě, které tam rodiče přihlásí. Nově na to navíc mají rodiče zákonný nárok. Zakázali jsme zdraví škodlivé kouření v restauracích a na veřejných prostranstvích, chráníme tak zdraví lidí proti bezohlednosti některých kuřáků.

Obnovili jsme činnost Úřadu práce. Našli jsme prostředky pro nábor nových policistů i vojáků, na zvyšování platů lékařů, sester, učitelů, řidičů ve veřejné dopravě i zaměstnanců v sociálních službách. Tady všude totiž lidé odvádějí důležitou práci, na kterou se v předchozích letech neprávem zapomínalo. Postupně jsme zvyšovali také minimální mzdu, která osm let předtím prakticky stagnovala. Celkem vzrostla o 3 700 Kč, tedy o 43 % během čtyř let. Nezaměstnanost klesala rekordním tempem.

Zasáhli jsme také tam, kde problémy dlouhodobě nikdo neřešil. Zavedli jsme povinné bezhotovostní platby při výkupu kovů, takže už nedochází k situacím, kdy se z veřejného prostoru ztrácely kovové předměty, kterými si někdo vylepšoval vlastní rozpočet. Celkově klesá míra kriminality, každý rok se stane méně krádeží i násilných činů, v posledním roce se kriminalita snížila o celých 12 %. Vymáháme reálné odstranění billboardů kolem dálnic, protože odvádějí pozornost od řízení a přispívají k dopravním nehodám.

Zavedli jsme účinná opatření proti daňovým únikům, především elektronickou evidenci tržeb a kontrolní hlášení. O nich se v předchozích letech vedly jen nekonečné debaty. Díky těmto opatřením stát zlepšil výběr daní. Díky těmto nástrojům přitom může stát lépe dohlížet na to, aby pravidla platila skutečně pro všechny a aby nekvetla šedá ekonomika. Podobný cíl má i námi prosazený zákon o prokazování původu majetku.

Po roce a půl naší vlády, na konci roku 2015, bylo definitivně jasné, že se ekonomika dostala na silně prorůstovou trajektorii. Od napravování chyb z minulosti jsme se proto posunuli k hledání nástrojů, jak z obyčejného růstu udělat strukturální, systémovou změnu. Změnu, která založí naši ekonomiku na vyšší přidané hodnotě. Změnu, která povede k tvorbě lepších pracovních míst, k tomu, že stát bude mít dost prostředků na zvyšování kvality vzdělání, na zajištění obrany i na důstojné důchody.

Podařilo se nám dojednat významné investice, které do České republiky přinášejí také prestižní výzkum. Názorným příkladem je investice GE Aviation, která u nás bude vyvíjet nejmodernější letadlové motory. Připravili jsme transformaci Českomoravské záruční a rozvojové banky, která bude do budoucna zásadní oporou rozvoje malých a středních podniků. Zefektivnili jsme stavební legislativu. Vypracovali jsme koncepci modernizace železnic, výstavby rychlých železnic a vyjednali jsme s Německem, že podpoří vysokorychlostní trať Praha–Drážďany. Poprvé jsme se podrobně podívali na to, jaké příležitosti a rizika přinese digitalizace průmyslu. Všechny tyto kroky směřují k tomu, aby náš růst nebyl jenom sezónním výkyvem, ale stal se zdrojem trvale udržitelného procesu postupné modernizace a zvyšování životní úrovně.

Za výsledky naší koaliční vlády nejlépe mluví čísla. Na začátku roku 2014 bylo v celé zemi asi 630 tisíc nezaměstnaných na pouhých 36 tisíc volných míst. Dnes se nabízí přes 199 tisíc volných pracovních pozic a evidovaných nezaměstnaných je zhruba 297 tisíc. Jen díky zvýšení zaměstnanosti stát ušetřil asi 1 mld. Kč na podpoře v nezaměstnanosti.

Vyšší zaměstnanost znamenala také zvýšení příjmů z pojistného na sociální zabezpečení, takže stát mohl zvyšovat důchody a nevytvářet tím vnitřní dluh. Průměrná mzda na začátku roku 2014 byla necelých 25 tis. Kč, ve druhém čtvrtletí letošního roku to bylo více než 29 tis. Kč. Při tom všem stát hospodařil s veřejnými prostředky velmi vyrovnaně. Státní dluh klesl mezi lety 2013 až 2016 o 70 mld. Kč. V roce 2016 skončilo hospodaření státu rekordním přebytkem 61,8 mld. Kč.

Stáli jsme v čele naší krásné země v době, která přinesla nejen hospodářský růst a prosperitu, ale bohužel také zhoršení bezpečnostních poměrů ve světě. Reagovali jsme včas a účinně na všechna bezpečnostní rizika, která by se mohla dotknout našich občanů. Posílili jsme policii, hasiče, armádu i tajné služby. Zpracovali jsme Audit národní bezpečnosti, který reaguje nejen na hrozbu teroristických útoků, ale i na moderní hrozby včetně těch hybridních. Prosadili jsme kroky k zlepšení obranyschopnosti před kybernetickými útoky a efektivnější kontrole a kooperaci zpravodajských služeb. K našim sousedům a partnerům jsme se zachovali solidárně, poskytli jsme a poskytujeme konkrétní pomoc tam, kde problémy vznikají – v Sýrii, Iráku, Africe ale také na Ukrajině.

Hájili jsme zájmy České republiky v době, kdy se v Evropě začala opravdu vést debata o smyslu a budoucnosti Evropské unie. Rádi jsme tuto debatu podpořili, protože jsme jako vláda přesvědčeni o tom, že se některé věci v Evropě musí změnit, aby se v ní Češi cítili dobře. Podíleli jsme se na tom, že se zlepšila evropská spolupráce na zajištění bezpečnosti a obrany evropských hranic. Otevřeli jsme také reálnou politickou debatu o tom, proč mají nové členské státy ve střední a východní Evropě stále nízké mzdy a proč se životní úroveň nepřibližuje úrovni starých členských států dostatečně rychle. Našli jsme důkazy o dvojím standardu potravin a žádali jsme urychlená opatření, která zamezí takovému klamání zákazníků.

Aby se podařily skutečné změny, musí existovat stabilní vláda, která jde za svými programovými cíli. Jako předseda vlády jsem vždy usiloval o to, aby se koaliční strany nebo ministři zbytečně nehádali. Spory politiků totiž poškozují stát i jeho občany. Jsem rád, že jsme i v těch nejnáročnějších diskusích našli cestu, jak se dobrat pragmatického řešení, ze kterého mají lidé užitek. Jsem mimořádně rád i proto, že jsme třetí vládou v historii samostatné České republiky, která řádně dokončí svůj mandát. Politická a společenská stabilita je jednou z nejcennějších ingrediencí pro hospodářský růst a prosperitu, pro to, aby stát fungoval tak, jak od něj lidé očekávají.

Přál bych naší zemi a našim občanům, aby éra stability pokračovala i v dalších letech. Tato zpráva proto shrnuje nejdůležitější změny, které jsme během uplynulých čtyř let realizovali, aby na ně příští vláda mohla navázat, pokud k tomu najde politickou vůli. Za sebe mohu s čistým svědomím prohlásit, že vláda svůj mandát využila efektivně a předává zemi v dobré kondici. Vidím ale také rozpracované úkoly a otázky, se kterými si budeme muset v nejbližších letech poradit, ať už je v čele vlády kdokoliv.

Pokračovat v systémových změnách, které posunou ekonomiku směrem k vyšší přidané hodnotě, zvyšovat platy a mzdy i důchody, podporovat rodiny s dětmi, zlepšovat vzdělání a podporovat vědu a výzkum, efektivně využívat evropské fondy, postupně zvyšovat výdaje na obranu a posilovat bezpečnost nebo bránit devastujícímu vysychání české a moravské krajiny – to jsou podle mého názoru hlavní úkoly, kterých by se vláda měla zhostit. Abychom ale skutečně dokázali jako Česká republika naplnit tyto ambice, potřebujeme stabilní Evropskou unii, na kterou budeme mít dostatečný vliv. Pokud může být cestou ke zvýšení vlivu a zajištění dlouhodobé stability a prosperity přijetí společné evropské měny, neměli bychom se této debatě vyhýbat. Hájit silné postavení České republiky v EU je pro budoucí vládu samostatný a velký úkol.


Zařazenopo 25.09.2017 12:09:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/zprava-vlady-bohuslava-sobotky-k-plneni-programoveho-prohlaseni-2...
Přílohy
KategorieAktuálně

Související témata

Razie ve vládě | Vláda | Bohuslav Sobotka | NERV
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V