Český sport po dotační kauze: Přichází o peníze i sponzory!

Více než tři měsíce od vypuknutí skandálu kolem českého fotbalu kvůli údajnému zneužití dotací sčítá Fotbalová asociace škody. S menším rozpočtem musí hospodařit nejen kvůli nižším dotacím od ministerstva školství, ale i kvůli ztrátě sponzorů. Kauzu, ve které je obviněna sama asociace, Unie sportu a pět lidí, včetně bývalého fotbalového bosse Miroslava Pelty, dál policie vyšetřuje.

Bez mistrovství světa v Rusku, bez Ligy mistrů, bez zvoleného předsedy a s nálepkou machinací se sportovními dotacemi. Takový je nyní stav českého fotbalu. Především dotační kauza, ve které je obviněn bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, se projevuje i v rozpočtu.

 

Fotbalisty připravila nejméně o 37 milionů korun na dotacích od ministerstva školství. "Fotbalová asociace očekávala, že by z dotačního programu pět mohla získat až 397 milionů korun, nakonec obdržela 360 milionů korun," potvrdil mluvčí FA ČR Michal Jurman.

 

"Výše dotace byla stanovena na základě pravidel pro výpočet dotace, které byly uveřejněny v rámci vyhlášení programu pět," vysvětlilo ministerstvo školství. "Ministerstvo zatím nikde nezveřejnilo klíče, podle kterých se rozdělovaly peníze," odporuje Jurman.

 

 

Fotbalový skandál se projevil i v důvěře sponzorů, několik jich odešlo. "Vyhledávání partnerů je kontinuální proces jak pro fotbalovou asociaci, tak pro její marketingovou agenturu STES," vysvětlil mluvčí FA ČR.

 

Za aféru pomyslně platí i Miroslav Pelta. Jeho jablonecký klub opustil jeden z hlavních partnerů. A možná není jediný. Zatímco loni bylo na jabloneckých dresech několik sponzorů, letos zůstávají nejhodnotnější reklamní plochy čisté. Ke sponzoringu se ale nechtěl klub vyjadřovat.

 

Pozice v jabloneckém klubu je jedinou sportovní funkcí, která Peltovi zůstala. Přišel nejen o křeslo šéfa české fotbalu, ale i o své posty v České unii sportu a olympijském výboru. Fotbalová asociace zůstává po neúspěšné červnové valné hromadě dál bez šéfa.

 

 

Nový šéf českého fotbalu se bude volit 12. prosince. Přihlášky bude asociace přijímat zhruba dva měsíce před volbou. Podle informací TV Nova zvažuje kandidaturu i místopředseda Roman Berbr.

 

Kromě Pelty čelí v dotační kauze obvinění i bývalá náměstkyně z ministerstva školství Simona Kratochvílová, bývalý ředitel odboru sportu na ministerstvu Zdeněk Bříza a předseda Unie sportu Miroslav Jansta se sekretářem Janem Boháčem.


Zařazenočt 07.09.2017 20:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/cesky-sport-po-dotacni-kauze-prichazi-o-penize-i-sponzory.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V