Řízené větrání: Jak je to doopravdy s hlukem a přeslechy mezi místnostmi?

Ohledně řízeného větrání panuje řada předsudků. A mezi ně patří i ty o hlučnosti celého systému. Kvalitní větrací jednotky jsou však konstrukčně uzpůsobeny pro minimální hlučnost, ty nejlepší jsou prakticky neslyšné i při vyšších výkonových stupních.



 Kvalitní větrací jednotky jsou prakticky neslyšné.

Například oblíbená jednotka Zehnder ComfoAir Q350 má hlučnost 41 dB, což odpovídá běžné lednici nebo šumu v tichém bytě. Důležitým faktorem ovlivňujícím hlučnost systému je také tvar a rozměr potrubí, kvalita jeho povrchu a množství záhybů. Hluk mohou způsobit i nekvalitní ventily v interiéru, nebo nesprávná regulace průtoku vzduchu. Skvělé akustické parametry jsou pak podpořeny použitím originálních filtrů. Při použití neoriginálních filtrů dochází až k dvojnásobné tlakové ztrátě a navíc mají mnohem menší filtrační plochu, takže zvyšují spotřebu jednotky. Tím mají až o několik decibelů vyšší hlučnost.



 

Větrací jednotka Zehnder ComfoAir Q350 dosahuje hlučnosti pouze 41 dB.

Časté obavy bývají také z přeslechů mezi místnostmi. K těm dochází nesprávnou instalací rozvodů – tedy pokud je jedna trasa rozvodů postupně rozdělována do jednotlivých místností. Eliminace přeslechů v systému Zehnder je zajištěna využitím tzv. hvězdicového vedení rozvodů, při kterém od rozdělovače vede ke každému koncovému prvku samostatná trasa.

Hvězdicovitě instalované rozvody zamezují přeslechům mezi místnostmi.


Správný výběr systému větrání a jeho provozování v souladu s pravidly je základ. Veškeré předsudky pak možné klidně pustit z hlavy.

Ing. Roman Šubrt

obchodně-technický zástupce pro komfortní větrání Zehnder

Je obchodně-technickým zástupcem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Po absolutoriu stavební fakulty ČVUT Praha pracoval jako projektant a podílel se na realizaci projektů v oblasti TZB. Má za sebou stovky úspěšných realizací systémů řízeného větrání v rodinných domech. Je lektorem Zehnder Academy a nadšeným sportovcem. Hraje baseball, aktivně se věnuje lyžování a cyklistice. Jeho dalším celoživotním zájem je historie.

 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení