Brno se dostává do hledáčku investorů institucionálního nájemního bydlení. Do roku 2030 bude v nájmu bydlet až 25 % lidí

bydlení ilustrační


Developeři se zahájením výstavby bytů na prodej stále vyčkávají, nicméně začínají stavět bytové projekty pro institucionální investory. Jen v druhé polovině loňského roku se podle průzkumu společnosti BTR Consulting  prodalo v Praze téměř 500 bytových jednotek určených k institucionálnímu nájemnímu bydlení. Roste poptávka lokálních i zahraničních fondů a investorů a stoupá zájem o Brno či Plzeň a další lokality mimo Prahu. Stoupá i poptávka mezi nájemníky. Do roku 2030 bude v nájmu bydlet až 25 % lidí. A zejména v Brně převyšuje poptávka nabídku. Nájemné se přitom v institucionálních nájemních domech v Praze nyní pohybuje na úrovni 542 Kč/m2/měsíc a v Brně až 517 Kč/m2/měsíc.

Situace v oblasti bytové výstavby se nelepší. Jen v Praze by bylo podle studie společnosti Deloitte „Praha2030“ k pokrytí rostoucí poptávky a k obnově zastaralého bytového fondu potřeba do roku 2030 vystavět 5 500–8 000 nových bytů ročně. Už nyní chybí v Praze asi 20 000 bytů. „Zároveň ale klesl počet plánovaných projektů na výstavbu bytů k prodeji individuálním vlastníkům, a to znamená další zvyšování ceny bytů v letošním roce. Tato situace pak logicky vede k většímu zájmu o dostupnější nájemní bydlení jak ze strany nájemníků, tak zejména investorů. A to nejen v Praze, ale i v Brně a dalších velkých městech,“ hodnotí aktuální stav trhu Zuzana Chudoba, výkonná ředitelka a zakladatelka společnosti BTR Consulting.

„Stejným trendem, tedy snižováním dostupnosti bydlení, procházela Velká Británie zhruba před 15 lety. Dnes je nájemní bydlení důležitým segmentem v rezidenčním developmentu,“ doplňuje Debra Yudolph, zakladatelka a ředitelka Say Property Constulting. S touto společností uzavřela BTR Consulting klíčové partnerství pro rozšíření svých služeb, spolupráci, sdílení zkušeností a expertizu pro lokální i mezinárodní klienty, a to jak při vstupu na český trh, tak při expanzi do zahraničí.

Rostoucí rozvoj BTR (build to rent) trhu potvrzují i čísla z průzkumu společnosti BTR Consulting zveřejněná v Build to Rent Market Reportu pro 2. pololetí 2023. „Na základě námi sledovaných dat se ve druhém pololetí roku 2023 zvýšil počet potvrzených projektů a bytů v přípravě o celkem 1 000 bytů, které buď investoři nakoupili, nebo v současné době nově zařadili do svého portfolia díky rekolaudaci,“ uvádí Zuzana Chudoba.

Největšími hráči na pražském trhu jsou přitom AFI, Trigema, Siko a Dostupné bydlení ČS (graf 1). Výše nájemného se přitom v Praze ve 2. pololetí 2023 pohybovala v průměru 542 Kč/m2/měsíc, v 1. pololetí to bylo 534 Kč/m2/měsíc. 40 % bytů, které pronajímatelé nabízejí je přitom o velikosti 2kk.

Trochu jiná je zatím situace v oblasti institucionálního nájemního bydlení v Brně, kde velké projekty tohoto typu zatím chybí. „Většina profesionálně vlastněných a spravovaných domů má průměrně 68 jednotek a trh tvoří spíše činžovními domy v centru Brna. Poptávka přitom zejména ze strany zahraničních zaměstnanců nadnárodních firem, sportovců a studentů silně převyšuje současnou nabídku. Proto zde vidíme velký potenciál pro velké hráče, a to jak developery, tak investory,“ upozorňuje Zuzana Chudoba, ředitelka BTR Consulting, a dodává: „První takovou vlaštovkou může být projekt Dornych společnosti Crestyl v centru Brna.“

Výše nájemného v BTR segmentu v Brně ve 2. pololetí 2023 činila v průměru 517 Kč/m2/měsíc. Nejčastěji, z 55 %, jsou pronajímány byty o velkosti 1kk.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy