Řízené větrání a povětrnostní vlivy. Předsudek č. 3: Průvan

řízené větrání Zehnder

Konkrétně: Hned dvojí - Řízené větrání způsobuje průvan a Řízené větrání nefunguje, protože bez průvanu se větrat nedá

Průvan je realita. Ve starších, nezaizolovaných domech, anebo například v panelácích z doby, kdy se kvalita moc neřešila, ale často i dnes, když developeři šetří například na kvalitních oknech a jejich utěsnění, tam všude je průvan běžná věc. A to aniž by vůbec došlo k otevření oken nebo dveří.



Běžně ale chápeme průvan jako důsledek otevírání oken. Za optimálních podmínek, které ale v praxi nastávají jen zřídka (příjemná venkovní teplota a příhodná vlhkost, mírný vítr, absence pylů, zplodin a zápachu v ovzduší, tam, kde nepadá listí, nelétá hmyz, v místě zcela bez provozu – tedy bez hluku, atd.), může být větrání okny příjemné a bezproblémové. Průvan ale nikdy není energeticky optimální a nedokáže zajistit dlouhodobé, konstantní a komfortní, bezstarostné větrání. To dokáže jen řízené větrání s rekuperací tepla, které kromě celoročně optimálního klima, čerstvého a zdravého vzduchu a komfortu větrání dokáže přispět k výrazným úsporám energií na vytápění.

Komplexní systém větrání Zehnder pracuje s kontinuální výměnou vzduchu (de facto „průvanem“) sofistikovaně. Případné nedokonalosti jsou upřesněny v místě stavby s certifikovanou instalační firmou, která může doporučit komfortní výměnu vzduchu bez průvanu – systémovým řešením nebo jinou stavební připraveností, například mřížky do dveří, speciální vzduchotechnické obložky, nebo jen dostatečná mezera pod dveřmi (do 1 cm). Při správném nastavení systému komfortního větrání byste neměli průvan v interiéru vůbec cítit. Nejpoužívanější vyústění Zehnder v interiéru – větrací ventilu LUNA – je designováno tak, aby se vzduch co nejvíce rozptyloval. Přesto je důležité správné umístění ventilů v interiéru, přičemž je potřeba zvažovat i budoucí rozmístění nábytku.

Větrací ventil LUNA optimalizuje proudění vzduchu. Je k dostání v bílém a černém provedení.

Při výběru systému řízeného větrání si nechte poradit od odborníků a upřednostněte osvědčené řešení. Potom se nemusíte obávat běžného počasí, ani jeho stále častějších výkyvů a extrémů. Kvalitní systémy řízeného větrání jsou na obávanou klimatickou budoucnost připraveny.



Bc. Pavel Vořech, DiS.

produktový manažer pro komfortní větrání Zehnder

Je produktovým manažerem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Vystudoval VOŠ elektrotechnickou, obor Mechatronické systémy, a obor Aplikovaná technika na VŠPJ. Po praxi u firmy Optokon Jihlava se s rodinou přestěhoval do rodného Tábora a začal pracovat pro značku Zehnder – nejprve jako Technický poradce pro systémy komfortního větrání, později jako produktový specialista a produktový manažer. Svou hravou povahu realizuje při hrách s dětmi nebo na PlayStation, miluje hluboké i kontroverzní debaty o technologiích, politice, vesmíru, mimozemšťanech i filozofii, ale také dobré, klidně i velmi exotické, jídlo.


 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení