Jak na radiátory v podkroví?

Při rekonstrukci staré půdy na obytné podkroví je nedílnou součástí zajistit jeho vhodné vytápění. Plánování vodovodních rozvodů i elektroinstalace je v tomto specifickém prostoru náročným úkolem. Navíc se zde mnohdy bojuje s nedostatkem místa a zkosenými stropy, které ovlivňují cirkulaci vzduchu a výkon topení. Radiátory Zehnder si ale s každou rekonstrukcí poradí.

 



 V podkroví najdou uplatnění také radiátory na nožičkách kotvené do podlahy.


Obecně platí, že radiátor by měl být umístěný pod oknem, a to v celé jeho šíři. Tím je zajištěna optimální cirkulaci vzduchu, která je dána větráním okny nebo prostupem netěsnícími okny nebo parapety. Takto umístěný radiátor kompenzuje tepelné ztráty. Mnohdy atypickým podkrovním prostorům se pak snadno přizpůsobí ty článkové. Variabilní řešení nabízí například článkový radiátor Zehnder Charleston, který je dostupný v nástěnné i volně stojící variantě, v pěti hloubkách, řadě standardních výšek od 26 cm až do 3 m a v jakékoli délce s minimálním počtem čtyř článků. Navíc ho lze pořídit ve zkoseném, rohovém a dokonce i obloukovém provedení, takže se přizpůsobí opravdu každému prostoru. V případě volně stojící varianty se radiátor instaluje na nožičky. Standardně používáme nožičky k radiátorům do výšky 60 cm. Pokud ale podkrovní prostor vyžaduje vyšší těleso, nožičky lze použít i u něj, ale je třeba počítat s fixací radiátoru v horní části.

 



 Radiátor Zehnder Charleston se dokáže přizpůsobit každému prostoru.

Koupelna v podkroví
Při plánování koupelny v podkrovím prostoru je dobré začít nejhůře přístupnými místy, tedy tam, kde je nejnižší strop. Ta lze vyplnit úložnými prostory, ale i sanitou, nebo vhodně navrženým radiátorem. Pozor ale – a to platí vždy – na zachování dostatku prostoru před otopným tělesem, aby nebyl v zákrytu nábytku nebo závěsu. Nejenže takové umístění snižuje výkon topení, ale v důsledku nesprávné cirkulace vzduchu v kombinaci s vlhkostí může docházet k poškození nábytkových povrchů. Důležité je také pamatovat na omezení daná stavební zákonem. U koupelny v podkroví může být komplikací nutnost napojení veškerého sanitárního zařízení na rozvody, přičemž svislé odpadní potrubí neboli stoupačka musí být maximálně 1,5 metru od toalety. To omezuje nejen umístění umyvadla, sprchového koutu, vany, ale samozřejmě i koupelnového radiátoru, který by měl být vždy v dosahu pro snímání ručníků a osušek.

 

Designový radiátor Zehnder Metropolitan se díky různým variantám provedení přizpůsobí i malé podkrovní koupelně.

 




Ing. Miroslav Váša

produktový manažer pro oblast radiátorů Zehnder

Je produktovým manažerem pro oblast radiátorů Zehnder české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem a jedničkou na evropském trhu ocelových článkových radiátorů. Absolvoval Fakultu Strojní ČVUT Praha, obor Řízení a ekonomika podniku. Po studiu nastoupil do marketingového oddělení českého zastoupení výrobce sanitární keramiky a vybavení pro koupelny Sanitec. Následně pracoval jako vedoucí oddělení nákupu TZB. V roce 2011 nastoupil do firmy Zehnder Group na pozici obchodně-technického zástupce pro oblast radiátorů. Od roku 2022 je produktovým manažerem a odborným konzultantem pro oblast radiátorů. Rád sportuje a cestuje.


 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení