Průvodce světlem: Jak si udržet správnou světelnou hygienu

Redakce, 11.1.2024
Jak si udržet správnou světelnou hygienu

Světlo většina lidí považuje za běžnou součást života, nad kterou příliš neuvažujeme. Věděli jste však, že značnou měrou ovlivňuje naše zdraví a psychiku? V dávných dobách docházelo k přirozenému střídání dne a noci, jakmile ale člověk objevil možnost, jak si prosvítit tmu, začal narušovat cirkadiánní rytmy těla. Co tedy dělat, abychom si udrželi správnou světelnou hygienu?

Světelné spektrum zahrnuje světlo různých vlnových délek, z čehož část je viditelná a část ne. Neviditelné spektrum tvoří ultrafialové a infračervené záření, my se pověnujeme především tomu, co naše oko vidí. Dnešní doba s sebou přináší množství umělých světelných zdrojů, kterým býváme vystaveni většinu dne, proto je důležité dbát na jejich kvalitu, vhodnost a rozmístění. Umělé světlo nás totiž může ovlivnit pozitivně i negativně.

Přirozené světlo nebo studené osvětlení přes den

V průběhu dne bychom měli maximálně využívat slunečního světla, pokud to není možné, volíme jasné světlo s vysokou intenzitou, nejlépe plnospektrální bílé světlo. Tento druh je nazýván také studeným a identifikujete jej podle hodnoty kelvinů – čím vyšší číslo, tím studenější. Tolik diskutované modré světlo se v počtu kelvinů řadí vysoko, proto je v pořádku v ranních a odpoledních hodinách, vyvolává totiž bdělost a stimuluje tvorbu serotoninu pro lepší náladu. Osvětlení zahrnující tuto složku se tak hodí na pracoviště a do místností, kde se nezdržujeme ve večerních hodinách. Nezbytnou součástí pracovního stolu by měla být i lampa, nedocenitelné jsou v tomto směru chytré LED lampy.

Večer si dopřejte teplo i v osvětlení

Modré světlo nám způsobuje potíže ve večerních a nočních hodinách, tehdy blokuje produkci melatoninu, hormonu spánku. V tento čas bychom měli využívat jen světla teplého s nízkou hodnotou kelvinů, což ale používání mobilních telefonů a počítačů zpravidla narušuje. Řešením mohou být filtry, které zařídí, aby displej či monitor získaly teplý nádech, nebo tzv. počítačové brýle. Co se týče osvětlení místností, pak ty, v nichž se zdržujete v pozdních hodinách, osvětlete žárovkami s hodnotou kelvinů do 3 000. V prostorech jako například kuchyň či obývák, kde se vyskytujete i během dne, nic nezkazíte ani osvětlením kolem 4 000 K. Pokud se vám nechce složitě hledat, nákupní rádce Heureka nabízí snadné vyfiltrování podle různých parametrů včetně chromatičnosti.

V případě, že na sebe necháme i ve večerních hodinách působit modré světlo, můžeme brzy čelit nejen velké únavě a podrážděnosti, ale v delším časovém horizontu i nepříjemným zdravotním obtížím. Bráníme totiž vyplavování melatoninu, a tím zdravému spánku. Začíná to kruhy pod očima, nateklými víčky a končí nárůstem hmotnosti a většími sklony k neurodegenerativním onemocněním.

Červené světlo jako terapeut

Podobně, jako se často hovoří o vlivu modrého světla, bývá rozebíráno i působení světla červeného. To dokáže nejen zlepšit spánek díky stimulaci tvorby melatoninu, ale má rovněž další účinky prospívající tělu jako zvýšení produkce kolagenu v pokožce, úleva při bolestech či podpora regenerace tkání a hojení ran. Na trhu tak naleznete speciální lampy a světelné panely, díky nimž můžete terapeutických účinků červeného světla snadno využívat.

Člověk k životu potřebuje celé světelné spektrum, důležité však je, aby studená a teplá část byly v rovnováze. Jak se k tomuto ideálnímu stavu dopracovat?

1. Pobývejte co nejvíce v ranních a dopoledních hodinách na denním světle.

2. Interiér vybavte správným osvětlením. Různé místnosti si žádají světelný zdroj podle svého využití, pokud si nejste jisti, jednoduché řešení představují smart žárovky umožňující nastavení teploty světla pomocí aplikace nebo automaticky dle denní doby.

3. Před spaním se vyhýbejte působení modrého světla, a to nejlépe 2-3 hodiny. Nelze-li jinak, minimálně hodinu před spaním odložte telefony, počítače a vypněte televizi, případně využijte filtrů pro blokování modrého světla.

4. V ložnici si zajistěte co největší tmu. Skvělé jsou zatemňovací závěsy, které nepropustí ani světlo zvenčí, nebo masky na spaní.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky