Řízené větrání a povětrnostní vlivy. Předsudek č. 1: Nelze otevřít okna

Snad nejčastějším předsudkem ohledně řízeného větrání s rekuperací ve vztahu k povětrnostními vlivům, je, že v domě s nainstalovaným systémem řízeného větrání nemůžete otevírat okna. Mylná je pak i představa, že větrací systém přirozeným větráním trpí.

Řízené větrání má velký význam pro zdraví, komfort, uchování stavu a hodnoty nemovitosti i energetickou úsporu.

 

Pokud teplota v technické místnosti nepřesahuje teplotní limity bezpečného provozu (teplota v místě instalace do +40 °C a teplotní strop v místě nasávání vzduchu na hrdle do +50 °C), kterých v interiéru v našem podnebném pásmu reálně nikdy nedosahujeme, větrací jednotka přirozeným větráním netrpí. Krátké intenzivní větrání okny je rozhodně lepší než žádné, ale konstantní výměna vzduchu pomocí řízeného větrání je zkrátka mnohem lepší než jakákoli manuální. Jedinou výjimkou jsou různé havárie v domě, jako například připálené mléko v kuchyni nebo únik plynu, kdy je krátkodobě rychlé intenzivní vyvětrání okny nejúčinnějším okamžitým opatřením. K odvětrání zůstatků zápachu a nastolení opětovné optimální kvality vnitřního vzduchu je ale znovu lepším řešením řízené větrání, které dokáže účinně odfiltrovat zplodiny i pachy.

Větrací jednotka ComfoAir Q 450 se postará nejen o rekuperaci tepla, ale díky entalpickému výměníku také vlhkosti.

 

Okna samozřejmě otevírat můžete, ale je třeba mít na paměti, že se tím snižuje výkon a kvalita větrání. V létě se dovnitř dostává horký venkovní vzduch, v zimě zase ledový, což je problém nejen vlhkosti a teploty vzduchu, ale také výrazné energetické ztráty. Tu řízené větrání řeší rekuperací tepla ve výměníku. Zehnder nabízí pro své jednotky nejen tepelný, ale také entalpický výměník, který navíc zajišťuje rekuperaci vlhkosti.

Přehledné srovnání výhod větrání okny s řízeným větráním bez rekuperace a s rekuperací tepla.

 

Výhodou řízeného větrání ale není jen permanentně čerstvý a zdravý vzduch s optimalizovanou vlhkostí – důležitý je i komfort větrání, celoroční a celodenní. Například spát s otevřenými okny vždycky nejde, a přitom abyste zajistili potřebnou kvalitu vzduchu pro zdravý spánek, museli byste několikrát za noc vstát a vyvětrat. Což je paradox, protože se nevyspíte. Řízené větrání vše řeší samo.

Ing. Roman Šubrt

obchodně-technický zástupce pro komfortní větrání Zehnder

Je obchodně-technickým zástupcem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Po absolutoriu stavební fakulty ČVUT Praha pracoval jako projektant a podílel se na realizaci projektů v oblasti TZB. Má za sebou stovky úspěšných realizací systémů řízeného větrání v rodinných domech. Je lektorem Zehnder Academy a nadšeným sportovcem. Hraje baseball, aktivně se věnuje lyžování a cyklistice. Jeho dalším celoživotním zájem je historie.

 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení