Proč při rekonstrukci nevynechat řízené větrání?

Řízené větrání s rekuperací tepla se stává nezbytnou součástí nejen každého projektu novostavby, ale také rekonstrukcí se zateplením. Investice do něj se vám vrátí ve formě zdraví, pohodlí, celoročně optimálního interiérového klima, ušetřených nákladů za energie, a navíc zvýšením hodnoty nemovitosti. Rozhodně se na něm proto nevyplatí šetřit.


 Řízené větrání zajistí interiéru nepřetržitou výměnu vzduchu.


Rekonstrukce domu či bytu je poměrné nákladná záležitost. Z důvodu rostoucích cen materiálů, práce a stoupajících úroků hypoték je samozřejmě pochopitelná tendence šetřit. Snadno se ale může stát, že při této snaze se nesprávným rozhodnutím do budoucna připravíte nejen o více peněz, ale také o drahocenný čas – když dospějete k rozhodnutí o dalších nezbytných rekonstrukčních pracích. To platí zejména pro investice, které je třeba zahrnout už od počátku projektu, typicky právě pro řízené větrání.

Centrální větrací jednotka Zehnder

Řízené větrání s rekuperací tepla se stává standardní součástí rekonstrukcí. Systémy Zehnder nabízí řešení každé realizaci. 


Větrat okny nestačí

Majitelé domů a bytů se často domnívají, že je možné řízené větrání oželet a větrat okny. To ale dávno neplatí, protože doby, kdy dům větral díky netěsnostem konstrukce a použitým materiálům, jsou nenávratně pryč. Zvyšující se požadavky na těsnost budov činí domy a byty schránkou, v níž se uzavírá vydýchaný vzduch s vysokým podílem CO2, vlhkost i plísně, které mohou mít fatální vliv nejen na obyvatele, ale na nemovitost jako takovou. Utěsněný dům je nezbytné mnohem více a účinněji větrat, a to po celý rok.

Investice do řízeného větrání se nám vrátí ve formě zdraví, pohodlí, ušetřených nákladů za energie i zvýšením hodnoty nemovitosti.

 

Investice, která se vyplatí

Přestože se vstupní náklady mohou zdát vysoké, profesionálně řešený systém řízeného větrání je návratná investice. Dlouhodobě spoří až 50 % nákladů na energie, a navíc pomáhá uchovávat samotnou budovu ve skvělé kondici. Tím šetří náklady na opakované rekonstrukce. Díky rekuperačnímu větrání s následnou úpravou vzduchu můžete navíc získat vyšší třídu energetické náročnosti budovy, čímž se vám mimo jiné usnadní cesta ke stavebnímu povolení a zhodnotí nemovitost jako taková. Instalace systému řízeného větrání, který chrání zdivo před vlhkostí a plísněmi, přispívá k dlouhodobosti konstrukce stavby.

Ing. Roman Šubrt

obchodně-technický zástupce pro komfortní větrání Zehnder

Je obchodně-technickým zástupcem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Po absolutoriu stavební fakulty ČVUT Praha pracoval jako projektant a podílel se na realizaci projektů v oblasti TZB. Má za sebou stovky úspěšných realizací systémů řízeného větrání v rodinných domech. Je lektorem Zehnder Academy a nadšeným sportovcem. Hraje baseball, aktivně se věnuje lyžování a cyklistice. Jeho dalším celoživotním zájem je historie.

 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení