Znamení zvěrokruhu : vliv hvězd na lidské životy od starověkého Babylonu po současný skepticismus

Zvěrokruh je starověký systém astrologických znamení, který fascinuje lidstvo již po staletí. Jeho kořeny sahají až do starověkého Babylonu, kde lidé zkoumali hvězdnou oblohu a hledali spojitost mezi pozicí vesmírných těles (planet, Slunce, Měsíce, hvězd...) a událostmi na Zemi.

Interpretací vlivu vesmírných těles v závislosti na osudech lidí se zabývá až do současné doby živý obor - astrologie. Jednou z nejznámější a mezi lidmi nejrozšířenější oblastí astrologického zkoumání je popis vlivu postavení vesmírných těles na člověka v okamžiku jeho narození.

Tato oblast astrologie rozděluje rok do dvanácti částí v závislosti na pozici Slunce vůči Zemi a souhvězdím v okamžiku narození a to tak, že rok dělí na 12 různých znamení zvěrokruhu.
Každé z těchto znamení má definovánu svou vlastní energii, charakteristiku, význam a odráží různé aspekty lidské existence. 

Období každého znamení trvá přibližně 1/12 roku, přesná data zobrazuje obrázek. Na obrázku je také znázorněno postavení Země vůči Slunci a souhvězdím v období, kdy jsou děti narozeny ve znamení Berana.

Podrobněji o znameních zvěrokruhu
a charakteristika jednotlivých znamení

 

Skepticismus k astrologii

Astrologie má dlouhou historii a v mnoha kulturách byla a je tradičně respektována. Mnozí lidé  v ní dodnes nacházejí inspiraci k sebepoznání a vodítko pro svůj život a porozumění vztahům s okolním světem. I přesto je však důležité astrologii chápat spíše jako filozofický nebo psychologický rámec než jako vědecký obor. Současná západní společnost a vědecká komunita se k astrologii staví velmi skepticky.

Skepticismus často pramení zejména z nedostatku vědeckých a empirických důkazů, které astrologie nabízí. K tomu přispívá také skutečnost, že astrologické popisy bývají často velmi obecné a dokáže se s nimi s trochou snahy ztotožnit v podstatě každý. Otázky také vyvolává fakt, že konstelace planety Země se postupně mění a vyvstávají tak pochybnosti o konzistenci a aktuálnosti astrologických interpretací.

Bez ohledu na to zda věříte, že zvěrokruh ovlivňuje váš život, nebo k němu přistupujete více pragmaticky, nelze popřít, že znamení zvěrokruhu již od nepaměti tvoří zajímavý a poutavý pohled do tajemství hvězd a osudu lidí. A tak jako v přírodě dochází ke změnám a cyklům, je možné, že i zvěrokruh může přinášet do lidského života různé fáze a výzvy. Vždyť třeba Měsíc má významný vliv na pohyby vody v oceánu, tak proč by nemohl nějakým nám zatím neznámým způsobem ovlivňovat i nás samotné.

 


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky