Na Ostravsku mnohonásobně stoupá zájem o koupi bytů, jejich ceny rostou

Ilustrační obrázek

Na Ostravsku mnohonásobně stoupl v meziročním srovnání zájem o koupi bytu. „Zatímco loni touto dobou jsme vyhledávali byty pro jednoho až dva zájemce měsíčně, dnes jich máme desítky,” říká viceprezident Asociace nájemního bydlení a jednatel společnosti Správa investic a nemovitostí (SIAN) Jakub Vysocký. Správa investic a nemovitostí je největším specialistou na investiční nemovitosti v Moravskoslezském kraji.

Zvýšený zájem o koupi bytu se podepisuje na zvyšování cen. Mezi prvním a druhým čtvrtletím 2023 vzrostly ceny reálně zakoupených bytů na Ostravsku o více jak sedm procent. „Kdo chce koupit byt na Ostravsku, má nejvyšší čas. Ceny bytů rostou a porostou dál. Zatímco do poloviny roku táhly zvyšující se ceny bytů na Ostravsku především prodeje bytů v nových developerských projektech, v polovině prázdnin se otočil trend i z hlediska second hand bytů a my jsme bod zlomu v apetitu investorů cítili na přelomu července a srpna. Od té doby se trend drží, dokonce mírně zesiluje,” vysvětluje Jakub Vysocký.

Podle jeho slov se investoři snažili vychytat cenové dno. „Základní ekonomické pravidlo: Čím více lidí má zájem o koupi, tím rychleji cena bytů stoupá. A to přesně se teď děje na Ostravsku. U nás je drtivá většina zakoupených bytů pořízena na investici a jsou to kupci z celé ČR,” komentuje Vysocký nárůst cen bytů v Ostravě. Přesný vývoj vycházející z reálně uskutečněných transakcí zatím za třetí čtvrtletí není k dispozici, ale v SIAN jej odhadují na další růst v jednotkách procent. „Výška nájmu vzrostla mezi 2Q a 3Q 2023 na Ostravsku o tři procenta. Celkový meziroční nárůst cen bytů na Ostravsku mezi lety 2022 a 2023 odhadují analytici ze SIAN kolem 10 procent,” uvádí Vysocký.

Současné tempo růstu cen způsobují podle analýz SIAN dva faktory. Tím prvním je přirozená korekce trhu, protože Ostravsko patřilo v uplynulých 12 měsících k regionům, kde ceny bytů klesly nejvíc. Těmi dalšími, a zdá se ještě výraznějšími, je důvěra investorů v potenciál Ostravy a vysoké výnosy.

„Z hlediska výnosů z investic do bytů patří Ostravsko v Česku mezi nejsilnější regiony,” popisuje také zkušenost Jakub Vysocký. V první polovině roku kupovali byty investoři pouze za hotové peníze a nevyužívali bankovní financování. Dnes se čím dál více již objevují lidé, kteří jsou připraveni si vzít hypotéku. Rozhodnutí ovlivňuje vysoká míra pravděpodobnosti, že úroky u hypoték v horizontu roku klesnou a lidé jsou připraveni po tuto kratší dobu akceptovat současný vyšší úrok.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy