3 investice s nejlepší návratností při rekonstrukci

Rekonstrukce je poměrně nákladná záležitost, jak kvůli materiálům, tak pracím. Už při jejím plánování se proto vyplatí přemýšlet o tom, jaké úpravy a investice do nich se nám nejvíce vrátí. Zejména v případě, že máme omezený rozpočet a musíme se rozhodovat, do čeho naše prostředky investovat.

Výměna oken a dveří

Z pohledu návratnosti investice je velmi zajímavou možností výměna oken či dveří a je to také první krok k zateplení domu. Zejména u starších domů a bytů dochází právě skrz okna a dveře k výrazným únikům tepla, do domácnosti takto navíc vstupuje hluk a nečistoty z ulice. Výměna starých oken za nová může během zimy ušetřit až 30 % tepla. To, že okna ušetří teplo v domácnosti, se pak pozitivně projeví i na vašem vyúčtování za energie.

Velikost této úspory samozřejmě záleží na tom, jak drahé máte energie a kolik tepla unikalo nekvalitními okny a jakou tepelnou ztrátu máte díky obvodovým zdem a střeše domu. Nezáleží na tom, zda se rozhodnete pro plastová nebo dřevěná okna, úspora tepla bude velmi podobná.


Výměna oken návratnost investice

Zateplení střechy a fasády – náročná, ale výhodná investice

Zateplení fasády přináší pozitivní efekty po celý rok. V zimě omezíte ztráty tepla, v létě nebude třeba tolik klimatizovat. V každém případě ušetříte na vytápění nebo instalaci chladícího zařízení. Vyčíslit takovou úsporu není jednoduché, vždy záleží na konkrétní podobně vaší nemovitosti. V případě rodinného domu může rozdíl mezi energetickými třídami B a E znamenat úsporu i desítky tisíc korun ročně.

Pustit se do rekonstrukce fasády se samozřejmě nechce každému. Může se jednat o velmi nákladnou záležitost. V tomto případě ale může pomoci využití dotačních programů, které jsou často zaměřené právě na zateplení fasády. Jedním z příkladů takového programu je Nová zelená úsporám.

Nový zdroj vytápění nebo elektrické energie?

Ve světle energetické krize, inflace a nejistoty se stala velmi oblíbenou investice do nového zdroje vytápění či elektrické energie. Ta je výhodná hned z několika důvodů. Větší energetická nezávislost z ní plynoucí vám umožní střídat zdroje vytápění podle toho, který je zrovna nejvýhodnější. V případě alternativního zdroje elektrické energie můžete pak nejenom pokrýt či snížit vlastní spotřebu, ale případně i prodávat přebytky.

Nezáleží na tom, jak vypadá vaše nemovitost. Ve většině případů je možné vymyslet alespoň jeden další zdroj energie, který můžete využívat. Bude záležet pouze na tom, kolik jste ochotni investovat do takového projektu. Může se jednat například o:

 Solární panely na střechu či alespoň solární ohřev vody v letních měsících.

 Tepelná čerpadla pro vytápění domu.

 

 

Ing. Milena Tomčíková

Ing. Milena Tomčíková je ředitelkou vývoje a produktů spol. VEKRA, největšího výrobce oken a dveří v České republice. Je absolventkou České zemědělské university a již více než 20 let se významně podílí na budování nejznámější okenářské značky na českém trhu. Vede oddělení technického vývoje produktů a podílí se na řízení portfolia nabídky oken, posuvných systémů, vchodových a interiérových dveří a stínění značky VEKRA. Aktivně se podílí také na mediální prezentaci značky a edukaci v oblasti zdravého bydlení a udržitelných stavebních materiálů. Mezi její záliby patří sport, četba a malování.


VEKRA

VEKRA je největší producent oken a dveří v České republice. Na míru vyrábí dřevěná, dřevohliníková, hliníková i plastová okna, dveře a také stínění a interiérové dveře. Poskytuje kompletní službu od poradenství, přes výrobu a montáž, až po nadstandardní záruku a celoživotní servis, a to je v rámci Evropy unikátní přístup. Ve svých 4 výrobních závodech v ČR ročně vyrobí půl milionu oken a dveří. Důraz klade na vysokou kvalitu produktů i služeb s cílem zajistit jejich maximální životnost.

Více informací na https://www.vekra.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení