Jak ochránit domácí mazlíčky před silvestrovským šílenstvím?

Redakce, 2.12.2023
štěně ilustrační

Už se nám to krátí, konec roku je tu, než řekneme Silvestr a s ním i petardové šílenství. Samozřejmě, nejdříve přijdou Vánoce, ale ty jsou pro domácí mazlíčky víceméně neškodné. To na sebe maximálně shodí vánoční stromeček, vyčmuchají a spořádají připravené cukroví, spálí si chlupy o svíčku nebo roztahají po celém bytě balicí papír. Ale poslední den roku může být hlavně pro psy velmi nepříjemný. A to hlavně kvůli hluku z petard.

Pokud víte, že váš pejsek snáší silvestrovské veselí opravdu špatně, je nejlepší na poslední den roku odjet někam mimo civilizaci. Když tu možnost nemáte a bydlíte ve městě, tak ještě za světla svého čtyřnohého mazlíčka vyvenčete a nepouštějte ho přitom z vodítka. Petardy někteří nedočkavci odpalují už od silvestrovského rána, proto by se pejsek mohl leknout a utéct neznámo kam. Doma pak najděte nejklidnější místo, třeba koupelnu, a tam svému mazlíčkovi vytvořte dočasný azyl.

Něco na uklidnění

Žádný zázračný lék na rychlé zklidnění domácích mazlíčků zatím nikdo nevymyslel. Ale existují například Bachovy esence z oblasti alternativní medicíny, které na zvířata často dobře účinkují. Užívají se právě při úzkostech, bázlivém, ale i agresivním chování. Další variantou jsou pamlsky s uklidňujícím účinkem. I samotné žvýkání psa zklidní. Pro psy můžete zkusit třeba novinku Brit Vitamins Calm, vitamínový pamlsek, který se doporučuje právě při stresu z hlasitých zvuků. Ke zklidnění by mohlo pomoci i žvýkání tyčinky Brit Dental Stick Calm s konopím a srdečníkem. Tato novinka navíc čistí psí chrup. Pokud máte doma vystresovanou kočičku, tak ta určitě ocení uklidňující pamlsek Brit Care Cat Snack Calming. Léky s obsahem sedativ se zvířatům podávají jen v krajních případech.

Metoda Half Wrap

Když potřebujete uklidnit nervový systém psa, doporučuje se zkusit i vázání pruhu látky kolem zvířete, takzvanou metodu Half Wrap. Po bandáži z alespoň 5 cm široké elastické látky (stačí šála) se zvíře překvapivě zklidní a bude se cítit více v bezpečí, podobně jako miminko v zavinovačce.

Rozptýlení hrou

Na každého psa platí něco jiného, ale když mazlíček není ještě v úplně velkém stresu, pak může zabrat i rozptýlení v podobě hračky, hlavolamu nebo společného dovádění. V případě venkovního rámusu z petard může ulevit i zapnutí televizi nebo rádia, což nepříjemné zvuky trochu odcloní. Neměli byste ale svého mazlíčka v žádném případě nechávat doma samotného a jít ven slavit, následky zažitého stresu by pak u něj mohly trvat dlouhou dobu.

Zdroj:krmivo-brit.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky