Přezujte včas! Nehoda na letních pneumatikách vás může stát miliony

Redakce, 10.11.2023
ilustrační výměna pneumatik

Neodkládejte přezutí pneumatik a kontrolujte jejich stav – to radí řidičům online finanční poradce Frenkee a připomíná, aby majitelé vozů výměnu kol neodkládali a včas se objednali v autoservisech. Ty totiž každoročně v průběhu podzimu zažívají velký nápor. Varuje také před podceňováním příznivých podmínek babího léta, které se může ze dne na den změnit. Připomíná, že pojišťovny následky dopravních nehod na letních pneumatikách v průběhu podzimu a zimy v drtivé většině neproplácejí. Neopatrné řidiče můžou nesprávné nebo nekvalitní pneumatiky stát i miliony korun.

„Lidé jsou za své auto schopni utratit miliony korun. Často ale zanedbávají to nejdůležitější – bezpečnost. Vyšší přilnavost, kratší brzdná dráha a lepší ovladatelnost jsou pro bezproblémovou jízdu v zimních měsících klíčové. Proto pokud jste ještě nepřezuli, zvedněte telefon a objednejte se do svého servisu,” radí Jiří Hluchý, zakladatel a CEO Frenkee.

Milimetry, které zachrání peněženku i život

V České republice platí, že zimní pneumatiky musí řidiči na vozidlech mít od 1. listopadu do 31. března, kdykoliv na silnici existuje souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. V úsecích s dopravní značkou „Povinná zimní výbava" je nutné mít zimní pneumatiky po celé zimní období, bez ohledu na počasí, připomíná i důležitost hloubky vzorku (dezénu), který by měl odpovídat aktuálním podmínkám. Každá země navíc stanovuje vlastní minimální povolenou hloubku, zpravidla by měla být minimálně 4 mm.

Udržování minimální hodnoty vzorku je fakt nesmírně důležité, hraje to ohromnou roli v bezpečí jak řidiče, tak všech ostatních na vozovce. Navíc pokud uvidí technik špatnou pneumatiku, ze které koukají dráty, bude mít negativní postoj k plnění. Moje rada zní – vybírejte osvědčené značky. Nemusí to být závodní nejdražší model, ale rozhodně se kvalitní pneu vyplatí,” dodává Hluchý.

Jaké jsou Frenkeeho rady?

➔ Zimní pneumatiky jsou povinnost

➔ Výběr pneumatik je klíčový

➔ Hlídejte si minimální hodnotu vzorku



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky