Jak vyrobit stylový závěsný květináč během 10 minut?

Závěsný květináč

Závěsný květináč je způsob, jak mít na očích krásu převislých květin a zároveň, jak vyzdobit prázdný kout místnosti. A pokud máte nápad, kam by se vám doma takový závěs s květinou hodil, pojďte si ho s námi jednoduše vyrobit. Nebudete potřebovat nic víc, než provázek a chvilku času.

 

Při výrobě závěsného květináče budeme využívat techniku macramé nebo jinak řečeno drhání. Jedná se o techniku, při které se ze šňůr či provázků splétají různé uzlíky, a to od těch nejjednodušších po složitější a ozdobnější. Lze tak vytvořit nejrůznější dekorace do domácnosti. My si vytvoříme síťku na zavěšení květináče, na jejíž výrobu budeme používat úplně ty nejjednodušší uzlíky, které zvládne každý – přesto bude výsledek dekorativní a užitečný.  

 

Co potřebujeme?

 

Provázek

V kreativních obchodech seženete přímo macramé příze a šňůry, ale postačí vám i obyčejný jutový nebo jakýkoliv jiný tlustší provázek, který se vám bude líbit.

    

 

Kroužek

Kroužek využijete k pověšení závěsu do interiéru. Koupit můžete dřevěný nebo kovový, a to v hobby obchodech či galanteriích. Pokud máte doma navíc nějaké kroužky ke garnýžím, použít můžete i ty. Případně ho můžete zcela nahradit uděláním očka na provázcích při samotné výrobě.

 

Korálky

Pokud chcete závěs na květináč ozdobnější, můžete do něj zakomponovat i dřevěné korálky. Při jejich výběru ale mějte na mysli, aby jejich dírka byla dostatečně velká a bylo přes ni možné dvakrát provléct provázek, ze kterého budete závěs vyrábět.  

 

Květináč

Květináč zvolte podle svých preferencí a podle květiny, kterou do něj budete dávat.

 

Jak na samotnou výrobu?

Nejdříve si ustřihneme 4 provázky o délce 2 metrů. Dáme je k sobě a provlečeme jimi kroužek. Protáhneme ho až do středu provázků a tam kolem něj uvážeme uzel. Nyní máme tedy 8 konců provázků, které nám vychází z kroužku. Ty rozdělíme do čtyř dvojic a na každou dvojici navlečeme korálek. Pod korálkem následně uděláme uzel. Pokud byste chtěli závěs bez korálků, tak uvážete jen samotné uzly. Důležité je, aby všechny uzlíky s korálky byly ve stejné rovině. Takto je hotová první řada.  

Druhou řadu uděláme úplně stejně, jen z jiných dvojic provázků – ze sousedních dvojic vezmeme vždy jeden a jeden a utvoříme tak dvojici novou. Takto můžete pokračovat a udělat řad více, nicméně stačit budou i dvě.  

Nyní už zbývá jen dno. Do závěsu vložíme námi vybraný květináč, abychom si odměřili, jak nízko máme udělat konečný uzel. Když máme naměřeno, tak květináč vytáhneme a na místě, kde potřebujeme dno, uděláme ze všech provázků jeden velký uzel. Pořádně ho utáhneme, konce provázků zastřihneme do stejné délky a máme hotovo. Teď už jen vložíme květináč, květinu a můžeme pověsit.  


Podívejte se i na video, kde postup na výrobu takového DIY macramé závěsu na květináč uvidíte:   

Tereza Stolářová

Tereza je studentkou zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky