Umístění jednotky a výdechů řízeného větrání

V rodinných domech se větrací jednotka společně s ostatními technologiemi nejčastěji umisťuje do technické místnosti. Pokud tam už není dostatek prostoru, instalace je možná i jinde mimo obytné místnosti – v zádveří, garáži či šatně. V bytech se pak dá využít i prostoru šatní skříně na chodbě, v koupelně nebo na WC. Například větrací jednotka Zehnder ComfoAir 180 je tak tichá a má malé rozměry, že se může dát i do kuchyňské linky.

Větrací jednotka Zehnder ComfoAir 180 je ideálním řešením pro bytové jednotky do 120 m2. Díky svým kompaktním rozměrům 56 x 68 x 30 cm se snadno vejde například do kuchyňské linky.


Při instalaci řízeného větrání jsou pak stěžejní i vývody do jednotlivých místností. Jejich počet nemá přímou vazbu pouze na plochu místnosti, ale ovlivňují jej i další proměnné – je důležité zohlednit počet osob a režim chodu v domácnosti, i účel dané místnosti. Proto jak množství, tak dimenzi přívodních či odvodních větracích tras musí stanovit odborník s vědomím všech relevantních souvislostí pro daný objekt. U Zehnder toto řešíme v prvotním návrhu koncepce, který pro naše zákazníky zajišťujeme bezplatně.


Ideálním řešením montáže rozvodů vzduchu je jejich hvězdicovité uspořádání. Potrubí tak vychází z jednoho centrálního bodu a do dalších místností vedou samostatná vedení. Tím je jednak zamezeno nežádoucím přeslechům mezi místnostmi a navíc je zajištěn optimální přívod a odvod vzduchu. Čerstvý vzduch se přivádí do obývacího a dětského pokoje či ložnice, naopak spotřebovaný vydýchaný vzduch je společně s nejrůznějšími pachy z vaření a dalších činností odváděn z kuchyně, koupelny, toalety či šatny ve
n.

Počet vývodů do jednotlivých místností ovlivňuje řada proměnných.

 

Teplý vzduch stoupá nahoru a studený zase padá dolů, takže doporučuji přívodní ventily umístit ve stropě, přičemž střed vývodu by měl být vždy minimálně 35 centimetrů od stěny. Do stropu je instalujeme přibližně v 90 % případů. Je ale samozřejmě možnost umístit je ve stěnách či do podlahy. V případě stěn však existuje riziko jejich zastavění, protože nevíte přesně, kde bude nějaká skříň nebo křeslo. V podlaze zase musí být použity silnější mřížky a existuje nebezpečí, že do koncovek něco zateče, takže to není příliš praktické. U stropních instalací nic takového nehrozí!

Přívod vzduchu lze umístit i do stěny. Ventil může být nahrazen designovou krycí mřížkou.

Ing. Roman Šubrt

obchodně-technický zástupce pro komfortní větrání Zehnder

Je obchodně-technickým zástupcem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Po absolutoriu stavební fakulty ČVUT Praha pracoval jako projektant a podílel se na realizaci projektů v oblasti TZB. Má za sebou stovky úspěšných realizací systémů řízeného větrání v rodinných domech. Je lektorem Zehnder Academy a nadšeným sportovcem. Hraje baseball, aktivně se věnuje lyžování a cyklistice. Jeho dalším celoživotním zájem je historie.

 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení