V Česku se recykluje jen 60 % elektroodpadu, neodevzdané staré elektro je uniklou příležitostí

Redakce, 14.10.2023

V sobotu 14. října si připomeneme Mezinárodní den elektroodpadu, který od roku 2018 každoročně vyhlašuje Mezinárodní sdružení kolektivních systémů pro sběr a recyklaci elektronického a elektrického odpadu WEEE Forum. Vysloužilá elektrozařízení a baterie představují cenný materiálový zdroj, samozřejmě za předpokladu, že se dostanou k řádné recyklaci. Jak si v tomto ohledu stojí Česká republika? A co je důležité pro to, aby se množství elektroodpadu v budoucnu dařilo snižovat?

Elektroodpad je druhem odpadu, jehož v posledních letech po celém světě významně přibývá a představuje tak riziko pro životní prostředí. Na druhou stranu ale znamená i příležitost, neboť v sobě ukrývá cenné suroviny, které lze díky recyklaci znovu využít. „Jelikož směřujeme či máme směřovat k cirkulárnímu hospodářství a surovinové bezpečnosti, měla by pro nás být recyklace odpadů prioritou. V současné době se v České republice nedostává k recyklaci asi 40 procent vysloužilých elektrozařízení,“ uvádí David Chytil ze společnosti REMA Systém, která je jedním ze tří nejvýznamnějších kolektivních systémů sběru odpadních elektrozařízení v ČR. V roce 2006 činil tento podíl téměř 90 procent, roku 2015 už jen zhruba 60 procent. Pozitivní trend je tudíž jasně patrný.

 

I drobná hračka na baterky si recyklaci zaslouží

Aby bylo možné odpadní elekrozařízení recyklovat a suroviny z nich následně využít, je klíčové, aby je lidé odevzdávali k náležitému zpětnému odběru. Přestože se společnosti a organizace z této oblasti věnují osvětě veřejnosti, řada lidí dodnes tápe, kam elektroodpad správně patří. „U velkých spotřebičů to obvykle problém nebývá, třeba i díky tomu, že prodejci aktivně nabízejí služby odvozů při pořízení nového zařízení. Problematičtější je situace například u malých domácích spotřebičů nebo hraček, které se vlezou do klasické černé popelnice. Drobných elektrických pomocníků v domácnostech také přibývá a upřímně řečeno, někteří z nás si ani neuvědomí, že například malá mluvící hračka by si zasloužila recyklaci,“ popisuje David Chytil. Jak ale zdůrazňuje, možností pohodlného odevzdání k recyklaci je dostupných poměrně hodně. Kupříkladu díky projektu Zelená firma, který je jednou z aktivit společnosti REMA Systém, může čím dál více lidí odevzdávat elektroodpad v místě svého zaměstnání. A díky projektu Buď líný si lidé mohou elektroodpad od určité celkové hmotnosti nechat zdarma odvézt přímo od svých dveří.

Nezapomínejte na baterie a akumulátory

Součástí vysloužilých elektrozařízení, zejména těch drobných, jsou většinou také baterie. I vybité baterie a akumulátory se standardně řadí mezi elektroodpad. Jejich správná recyklace je důležitá pro ochranu životního prostředí a lidského zdraví, protože obsahují škodlivé látky, jako jsou třeba těžké kovy. A jejich recyklací lze opět získat řadu cenných surovin. Baterie a akumulátory nikdy nevhazujte do běžného domovního odpadu. Místo toho je ukládejte odděleně a poté předejte na místo zpětného odběru baterií. Pokud nevíte, kde se u vás takové místo nachází, podívejte se na interaktivní mapu míst zpětného odběru na internetových stránkách www.remabattery.cz. Pokud je baterie součástí elektrozařízení, nevyndávejte ji. Vysloužilá elektrozařízení lze odevzdávat i s vestavěnými bateriemi na místě zpětného odběru elektroodpadu,“ radí Tomáš Pešek ze společnosti REMA Battery.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky