Devět tipů pro podzimní úklid zahrady

Jana Nováková, 12.10.2023

  Shrabejte spadané listí 

Snažte se listy shrabovat pravidelně, aby se pod nimi nevytvořila plíseň. Ta by mohla trávník poškodit, a na jaře byste nalezli trávu plnou lysých a plesnivějících míst. Použít můžete hrábě, vysavače nebo fukary.

 

  Ostříhejte živý plot 

Tato práce je vhodná na konec října. Ideální je živý plot dobře zalít a přikrýt kořeny stromů kůrou. Ochráníte tím půdu před mrazy a zároveň zabráníte růstu plevele.

 

 

  Posekejte trávník 

Nepodceňujte přípravu trávníku na podzim a zimu. Koncem října nebo začátkem listopadu jej naposled posekejte, ale trávu nechte o trochu vyšší. „Před zimou byste měli trávníku věnovat speciální péči. Pokud je přelitý, což se může stát v případě automatického zavlažování, posekejte jej do výšky maximálně 5 cm. Provzdušněte jej vertikutátorem, jež trávu pročeše a zbaví hub. Naopak, vysušený trávník posekejte do výšky maximálně 6 cm a na provzdušnění použijte vertikutační hrábě, které odstraní uschlou trávu,“ radí David Benda z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. V rámci podzimní péče lze trávník postříkat proti zimním plísním a na přilepšenou jej můžete poprášit trochou kompostu. Dělejte to vždy přes síto, ať nemáte na zahradě nevzhledné velké kusy.

 

  Ostříhejte růže 

Předtím, než přijde zima, nezapomeňte růže a jejich výhonky zastřihnout. Keříkové růže zkraťte pomocí speciálních nůžek. Odstraňte všechny výhonky, jež nejsou zdravé, nebo jsou zlomené či jinak poškozené. Zimu nepřežijí a rostlinu jen oslabí. Po zastřihnutí zakryjte výhonky zeminou až do výšky 15–20 cm. Nepoužívejte půdu z okolí růžového keře, abyste náhodou nepoškodili kořeny. Na přikrytí je vhodný i kompost. Na povrch půdy poklaďte větvičky smrku nebo jedle. Zabráníte tak zamrznutí keřů. U stromečkových růží dbejte na jejich zabalení. Korunu stromečku zabalte do netkané textilie nebo pytloviny a pevně ji přivažte, aby se během zimy neodhrnula. V žádném případě nepoužívejte černou textilii nebo fólii. Rostlina se vlivem slunečního záření pod černou textilií zapaří a zplesniví.

 

  Zrušte a zryjte záhony

Záhony, o které jste během roku s láskou pečovali, se budou pomalu ukládat k zimnímu spánku. „Jako první doporučuji zrušit záhony kořenové zeleniny, zejména celeru a petržele. V zemi ještě může zůstat mrkev, kapusta, pór, červená řepa nebo černý kořen. Mírné mrazy zvládne růžičková kapusta, čínské zelí, polníček a špenát.Všechny rostliny ale chraňte vrstvou listí,“ doporučuje specialista. Před zimou všechny záhony zryjte a zbavte plevele. Na jaře vám to ušetří práci. Hlínu lze i jemně pohnojit, aby měla z čeho čerpat živiny.

 


  Postarejte se o bylinky a trvalky 

Listy bylinek můžete otrhat a vysušit. V zimě se vám budou hodit do jídla nebo do čaje. Oregano, mátu, tymián nebo šalvěj lze nechat přes zimu venku, ale pečlivě je zahrabejte do listí, aby neomrzly. Trvalky zahrňte zeminou, na jaře vám opět vykvetou.

 

  Zpracujte spadané větve 

V rámci podzimního úklidu nezapomeňte v drtiči zpracovat spadané větve a úlomky. Můžete je použít jako základ kompostu. Nepokoušejte se vkládat materiál do drtiče násilím, mohli byste jej tím poškodit. Větší odřezky je lepší zmenšit pomocí silnějších nůžek na větve s velkou pákou. Pokud je materiál po prvním drcení příliš hrubý, proces zopakujte.

 

  Kompostujte 

„Pro dosažení dobrého výsledku u kompostovaní dbejte na to, aby byl materiál při plnění kompostéru co nejpestřejší a aby se suchý dobře promíchal s mokrým. Tím se vytvoří vyrovnané prostředí, které kompost potřebuje k tomu, aby z něj vzniklo dobré hnojivo,“ vysvětluje odborník z Hornbachu. Zároveň dodává, že do kompostu lze přidat rovněž třeba biologický kuchyňský odpad, posekanou trávu, suché listí či zbytky květů. Hodnotný humus, jež vznikne kompostováním, se hodí ke zkvalitnění namáhané zahradní půdy. 

 

  Vysazujte 

Na podzim se sází cibuloviny a ovocné stromy. „Září je ideální čas pro tulipány, krokusy, narcisy a hyacinty. Od poloviny října můžete také začít s výsadbou jabloní, hrušní, višní, borůvkových keřů nebo exotických kiwi a fíkovníků,“ uzavírá David Benda.


Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada