Na Ostravsku stoupla i přes finanční krizi spotřeba teplé i studené vody

Spotřeba teplé i studené vody v bytech, které spravuje ostravská společnost Správa investic a nemovitostí (SIAN), i přes finanční krizi neklesá. Meziročně dokonce mírně stoupla. Správa investic a nemovitostí je největším specialistou na investiční nemovitosti v Moravskoslezském kraji.

Z dat společnosti SIAN ze zhruba 700 bytů vyplývá, že v roce 2021 byla průměrná spotřeba studené vody 39,1 kubíku, teplé vody pak 24,3 kubíku na bytovou jednotku. V roce 2022 byla dokonce průměrná spotřeba teplé i studené vody zhruba o dvě procenta vyšší, a to přes veškeré apely na šetření. Lidé průměrně na bytovou jednotku spotřebovali 39,8 metru krychlového studené vody a 24,9 metru krychlového teplé vody.

„Osobně mě to překvapilo. Čekal jsem, že bude spotřeba teplé i studené vody nižší, a to znatelně, protože šetření kvůli válce na Ukrajině a finanční krizi bylo ve společnosti silné téma,” komentuje data ředitel společnosti SIAN Jakub Vysocký.

„Apelujeme samozřejmě na to, aby naši nájemníci nakládali se zdroji úsporně. A to nejen s vodou, ale i s teplem,” zmiňuje Jakub Vysocký.

Na vodě v bytě se dá šetřit mnoha způsoby. Problematické mohou být například slabě kapající kohoutky nebo protékající toalety. Mezi další možnosti, jak šetřit vodou, patří například také mytí nádobí v myčce místo mytí pod tekoucí vodou, sprchování místo koupání ve vaně či praní v pračce na plnou kapacitu.

„Ušetřit se dá například díky perlátorům, které zajišťují provzdušnění vody a tím pádem souvislý vodní proud vody mísené se vzduchem, díky kterému je pak možné se například sprchovat stejnou dobu, ale s poloviční spotřebou,” dodává Jakub Vysocký.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy