Jen ta nejkvalitnější tepelná čerpadla opravdu šetří drahou elektřinu

Chcete tepelné čerpadlo a nevíte, jaké zvolit? Sledujte více kvalitu a životnost než jen cenu. Vhodnost a výhodnost jednotlivých typů tepelných čerpadel není snadné porovnat jen v kontextu ceny. Je rozdíl, jestli potřebujete čerpadlo do novostavby, nebo chcete vyměnit topný systém ve starším domě. V každém případě je třeba si uvědomit, že jde o dlouhodobou investici, a také si dobře propočítat, jaké úspory by mělo čerpadlo přinést. Levné ale nevhodně zvolené čerpadlo může ve finále znamenat větší výdaje za topení, než by byly u starého typu vytápění. Proto při rozhodování, jaký typ zvolit, věnujte větší pozornost návratnosti vložené investice, záruce životnosti, efektivitě a úspornosti chodu a v neposlední řadě zkušenostem a poskytovanému servisu dodavatele, než jen ceně a rychlosti instalace. V každém případě je vhodné začít co nejdříve konzultací s odborníkem, abyste nedělali některé věci navíc, vyhnuli se zbytečným chybám a také šetřili čas při dlouhém zkoumání různých pro a proti.

Energie ze vzduchu, nebo ze země?

Každá z variant má svá pro a proti. Dosud velmi oblíbená a nejčastěji volená čerpadla systému vzduch/voda, která odebírají teplo z vnějšího vzduchu prostřednictvím ventilátoru, mají:

  • nižší cenu,
  • rychlou instalaci a 
  • lze je umístit i na malé pozemky. 

 Jejich nevýhodou je:

  • určitá hlučnost, která se ale u nových typů výrazně snížila, 
  • a mají nižší topný faktor, tedy poměr vyprodukovaného tepla a spotřebované energie, než má čerpadlo země/voda – viz níže.  V létě, kdy se venkovní vzduch ohřívá na vysoké teploty, dosahují tato čerpadla vysoké účinnosti. V topné sezóně ale jejich účinnost klesá.

 

Tepelná čerpadla systému země/voda získávají teplo z plošných kolektorů zapuštěných cca 120140 cm pod povrch nebo z hlubinných vrtů, proto u nich nedochází k velkým výkyvům teplot. Čerpadla se zemními kolektory jsou nejlepší variantou pro rodinné domy, které mají k dispozici dostatečně velký pozemek, a to mezi 250 až 800 mnezastavěné plochy. Nijak jinak vás tohle řešení ale limitovat nebude, můžete nad ním mít trávník či zahrádku. Zemní vrty jsou vhodné pro malé pozemky.

 Zemní čerpadla: 

  • proti typu vzduch/voda přinášejí o 20 až 40 % vyšší úsporu elektřiny,
  • neruší hlukem vás ni sousedy,
  • mají výrazně delší životnost a nižší náklady na servis,
  • a výhodou je i stálost zdroje tepla. 
  • Zároveň je topný faktor – viz níže – vysoký po celý rok. I při mrazech dosahuje hodnot až 4,8 (0/35 °C).

 Nevýhodou je:

  • vyšší pořizovací cena než u čerpadla vzduch/voda, ale návratnost je aktuálně pod čtyři roky a lze předpokládat, že se bude s ohledem na rostoucí ceny energií zkracovat. 
  • Je třeba počítat se složitějším a delším povolovacím procesem u řešení s hlubinnými vrty.

 

Čerpadlo vzduch/vzduch ohřívá vnitřní vzduch přímo bez prostřednictví topného systému.

  • Pořídíte ho nejlevněji a
  • dosahuje díky přímému ohřevu vzduchu vyššího topného faktoru než ostatní tepelná čerpadla.
  • Je vhodné pro domy s otevřenou dispozicí, kde může vzduch volně proudit.

Ale:

  • nelze jím ale ohřívat vodu a
  • nehodí se pro domy s větším počtem místností.

 

Hlídejte topný faktor

Efektivitu tepelného čerpadla udává topný faktor COP, který sleduje poměr vyprodukovaného tepla a spotřebované energie v laboratorních podmínkách, jinými slovy poměr topného výkonu k příkonu. A čím vyšší COP, tím levnější je provoz čerpadla. Čím menší je rozdíl mezi teplotou prostředí, ze kterého energii získáváme, a teplotou topné vody pro vytápění, tím levněji tepelné čerpadlo topí. Prakticky to znamená, že nejnižší provozní náklady bude mít tepelné čerpadlo země/voda připojené k podlahovému topení a nejvyšší tepelné čerpadlo vzduch/voda připojené k radiátorům.

Je třeba doplnit, že tepelné čerpadlo může v létě fungovat také jako chladicí jednotka a chlazení zejména z vrtů je mnohem levnější než klasická klimatizace.

Ing. Marek Bláha

Je jednatelem společnosti IVT Tepelná čerpadla s.r.o., která je jedním z největších dodavatelů tepelných čerpadel v ČR. Jako absolvent ČVUT, obor Technika prostředí, se stal již v roce 1994 specializovaným projektantem tepelných čerpadel. Od té doby má se svým týmem za sebou více než 30 000 úspěšných realizací čerpadel od rodinných domů až po technicky unikátní aplikace v mnoha prestižních budovách.

Deset let působil jako místopředseda správní rady Asociace pro využití tepelných čerpadel. Dnes spolupracuje s několika dalšími předními světovými výrobci tepelných čerpadel, která jsou určená pro vytápění a chlazení velkých budov. Zároveň propaguje správné postupy při návrhu a montáži tepelných čerpadel mezi laickou i odbornou veřejností.

Mezi koníčky Marka Bláhy patří, kromě lyžování a cyklistiky, například i setinové veteránské rallye, které se nejezdí na rychlost, ale na přesnost.

IVT

Značka IVT je na českém trhu předním dodavatelem tepelných čerpadel do rodinných domů, komerčních i obytných budov. Od roku 1991 se v ČR pro značku IVT rozhodlo více než 30 000 zákazníků. Značka disponuje také největší montážní a servisní sítí IVT CENTRUM, která se stará o návrh, správnou instalaci, záruční a pozáruční servis. Tepelná čerpadla IVT najdete například v nejvyšší české budově AZ TOWER, Strahovském klášteře, vodním hradu Švihov, hudebním klubu SONO Centrum v Brně, v provozovnách Stavebnin DEK, ZOO Ústí nad Labem, autosalonech Volvo, BMW, Toyota, Lexus, Kia, Mini, Dacia, Renault, v saunových světech Saunia a na mnoha dalších zajímavých místech. Značka IVT je dlouhodobě zárukou kvality a spokojenosti.

Více informací na https://www.cerpadla-ivt.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení