Chcete si upéct domácí chléb? Nebojte se kombinovat mouky, poradíme jak

Redakce, 6.9.2023

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

Jak si nakombinovat mouku na domácí chléb

Kombinovat se mezi sebou dají prakticky všechny lepkové i bezlepkové mouky. Kouzlo domácího pečení a individuálního míchání mouk spočívá ve výsledné chuti a struktuře chleba, kterou ovlivňuje právě onen poměr jednotlivých zastoupených druhů.

Můžete si samozřejmě nakombinovat i směs tvořenou bezlepkovou i lepkovou mouku, jenom tato směs ztrácí efekt a případné benefity bezlepkového pečiva. Poměr záleží čistě na vás a na tom, co od chleba očekáváte.

Obecně platí, že čím více lepku je v těstě obsaženo, tím je pružnější a lépe se s ním pracuje. A to samozřejmě platí i obráceně. Bezlepkové těsto hůře drží pohromadě, častěji se trhá a práce s ním je obtížnější, ale ani to by vás nemělo odradit,” vysvětluje Daniel Perner, majitel mlýnu Perner.

Jaký poměr je vhodný?

V jakém přesném poměru by se mouky na chleba měly míchat, je velmi těžké určit. Možností je nespočet a co chléb, to originál. Pokud patříte mezi začátečníky, je dobré držet se osvědčených receptů, než získáte potřebné zkušenosti, případně nahrazovat recepty pouze do 10 - 20 % objemu. Poté se nemusíte bát konkrétní recepty měnit a hrát si s poměry.

Čím obohatit vlastní chléb

Asi nejznámější a nejpoužívanější přísadou českého chleba je kmín. Bát se ale nemusíte ani jiného koření, jako je například anýz či fenykl. Pokud nemáte náladu na experimenty, můžete si koupit už přímo namíchanou směs koření na pečení chleba. No a pokud naopak experimentujete rádi, zkuste do chlebového nebo i jiného slaného těsta přidat karamelizovanou cibulku, nejrůznější semínka, uvařené brambory, sušená rajčata či oříšky (nejčastěji se používají vlašské, případně lískové).

Pokud se počítáte mezi už trochu zkušenější pekaře, nebojte se s recepty pracovat a různě je obměňovat. Vodu zčásti, nebo klidně úplně nahradit kefírem či podmáslím. Pamatujte také na to, že každý druh mouky potřebuje jiné množství tekutin,” říká Daniel Perner, majitel mlýnu Perner.

Chlebové směsi

Pokud si chcete upéct domácí chléb, u kterého je záruka, že se povede a bude chuťově výborný, sáhněte po chlebových směsích. Pečení z nich je snadné. Stačí, když vámi vybranou směs smícháte s 380 ml vody a necháte alespoň 30 minut kynout. Poté už jen stačí chléb přesunout do vyhřáté trouby na 210° a péct přibližně 45 - 60 minut. Odměnou vám bude voňavý chléb s křupavou kůrkou a vláčnou, měkoučkou střídou.

A kdybyste si chtěli domácí pečení udělat ještě o něco snazší, můžete si chléb z chlebové směsi upéct téměř bezpracně v domácí pekárně. Stačí do 380 ml vlažné vody vysypat obsah sáčku a z nabídky programů vybrat ten základní s délkou trvání 3 hodiny a více.

3 úskalí domácího pečení chleba

1. Těsto se trhá – pokud jste experimentovali s kombinováním bezlepkové mouky, můžete se potýkat s těstem, které nedrží pohromadě a trhá se. Je to právě vlivem nedostatku lepku, který přirozeně drží těsto pohromadě. Pokud nemusíte dodržovat striktní bezlepkovou dietu, zkuste nejdříve péct z bezlepkové mouky v kombinaci s moukou, která lepek přirozeně obsahuje. Časem jistě najdete poměr, který vám bude přesně vyhovovat co do struktury i chuti.

2. Chléb nejde vyklopit – pravděpodobně jste nedostatečně vymazali a vysypali formu. U tohoto kroku buďte důslední. Po vyndání z trouby pak na vyklopení použijte utěrku a nebojte se s chlebem trochu klepnout o linku nebo stůl.

3. Zůstáváte jen u ředění vodou – možná si pochutnáváte v řemeslných pekárnách na fantastických chlebech, ale doma se vám ne a ne povést chléb podle vaší chuti. Na vině může být třeba jen fakt, že jste zatím nezkusili do těsta místo vody přidat podmáslí nebo kefír. Obě tyto tekutiny vám vytvoří úplně jiný výsledný efekt – vyzkoušejte!

Pečící směsi 

Pokud neradi experimentujete, ale přesto byste si rádi dali domácí chléb, který bude pouze z vybraných, kvalitních surovin, sáhněte po chlebových směsích, třeba právě od Pernerky. Jejich vývoj trval několik měsíců, během kterých se postupně vyladil poměr všech použitých surovin k dokonalosti. V nabídce je směs na žitnopšeničný, slunečnicový a vícezrnný chléb. Chlebové směsi jsou vhodné jak pro úplné začátečníky, tak pro zkušené pekaře, kteří zrovna nemají čas na kváskování. 


Mlýn Perner patří mezi nejmodernější mlýny v Česku. Jako jediný mlýn v republice dokáže semlít celozrnné mouky na granulaci mouky hladké. Mlýn denně semele 500 tun obilovin a pseudobilovin. Zaměřuje se především na trh speciálních mouk, o které mají spotřebitelé stále větší zájem. Mezi mouky s nejrychleji rostoucí poptávkou patří celozrnné Pernerky s vysokým obsahem vlákniny, zejména špaldová, mouky v BIO kvalitě a pak také i rýžová Pernerka. V současné době je v nabídce 13 druhů Pernerek (z toho 4 v BIO kvalitě). Z celozrnné žitné mouky Pernerky připravují některé své druhy pečiva řetězce Lidl (Bio chléb Pernerka) nebo Albert (Mlynářský chléb). V roce 2023 do sortimentu přibyly 3 chlebové směsi pro snadnou domácí přípravu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky