Počet pražských nájemních domů se do roku 2030 navýší až 4x, vyplývá z průzkumu BTR Consulting

Nový fenomén na trhu nájemního bydlení, institucionální nájemní bydlení, nabývá na síle a významu. Momentálně je na pražském trhu 2 326 nájemních bytů v institucionálně spravovaných novostavbách. Z průzkumu společnosti BTR Consulting vyplývá, že do roku 2030 bude v Praze více než 10 000 těchto bytů v minimálně 40 nájemních projektech s nejméně 50 byty na budovu. Nájemné se přitom v institucionálních nájemních domech v Praze nyní pohybuje na úrovni 534 Kč/m2/měsíc a je poměrně stabilizované.


 

Koronakrize, zamrznutí prodejů bytů, příliv ukrajinských uprchlíků, a hlavně vývoj ve společnosti nastartovaly v posledních pěti letech, a zejména v tom loňském, prudký rozvoj nového typu nájemního bydlení. Začal se formovat a rychle růst Build to Rent – BTR – segment a trh institucionální nájemního bydlení, kde jsou domy a byty vlastněny a spravovány profesionálními investory a správci.

Nájemní trh v České republice stále tvoří hlavně investiční byty v držení fyzických osob. Dle studie DataLinteligence a Platformy individuálních pronajímatelů z května 2023 se jedná celkem o 223 000 bytů, které vlastní zhruba 71 000 soukromých osob. Od roku 2019 však sledujeme v oblasti nájemního bydlení poměrně razantní vývoji, zejména na pražském trhu, směrem k profesionálně řízeným domům. V roce 2020 to bylo 1 100 jednotek, letos je to již 2 326 a do roku 2030 společnost BTR očekává nárůst pražského trhu na 10 000 bytů. „Dlouhodobě sledujeme zvyšující se zájem o kvalitní a profesionálně spravované nájemní bydlení. Jednak mladší generace preferuje flexibilitu a nechce mít dlouhodobé závazky. A pro developery znamená spolupráce s investory a fondy investujícími do nájemních domů dlouhodobou stabilní spolupráci a možnost rozvíjet velké územní celky rychleji, než když prodávají jednotlivé byty jenom koncovým majitelům,“ vysvětluje Zuzana Chudoba, výkonná ředitelka a zakladatelka společnosti BTR Consulting.

Průzkum a výhled společnosti BTR Consulting ukazuje, že dle plánované výstavby největších hráčů na trhu bude v Praze do sedmi let na 40 nájemních projektů s více než 50 nájemními byty na budovu. Největší koncentrace těchto projektů je v širším centru Prahy, v Praze 5, 8, 9 a Praze 10. Mezi nejaktivnější firmy na BTR trhu patří společnosti Trigema, AFI Home, SIKO, CIB, Passerinvest, Creditas Real Estate, ČS Dostupné bydlení. 

Nájemné se od roku 2019 napříč celým pražským trhem se zvedlo až o 35 %. V institucionálních nájemních domech se v roce 2022 pohybovalo okolo 510 Kč/m2/měsíc. V polovině roku 2023 se dle nejnovějšího průzkumu společnosti BTR Consulting pohybuje na úrovni 534 Kč/m2/měsíc. „Očekáváme, že s přibývajícími projekty a nově vstupujícími hráči na pole institucionálního nájemního bydlení bude tzv. BTR segment upevňovat svou pozici. Cenový rozdíl mezi nájemními byty v držení fyzických osob a institucionálními byty bude okolo 20–30 %,“ predikuje Zuzana Chudoba. Nájemné v činžovních domech vlastněných soukromým subjektem se přitom pohybuje okolo 390 Kč/m2/měsíc a nájemnébytech vlastněných drobnými investory je na úrovni 373 Kč/m2/měsíc.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy