Pět nejčastějších chyb, které řidiči dělají, než vyjedou s autem

Redakce, 18.8.2023
Pět nejčastějších chyb, které řidiči dělají, než vyjedou s autem

Léto je doba dovolených a také dlouhých cest autem, často i do zahraničí. Ať už vás čeká jízda stovky kilometrů k moři, nebo jen krátký výlet do hor v Česku, nezapomeňte se přesvědčit, že je váš vůz v bezvadném pořádku. Tady je pět nejčastějších chyb, které řidiči dělají, než s vozem vyjedou na cestu.

Jak praví staré přísloví, štěstí přeje připraveným, i proto je potřeba mít na paměti několik zásad. Nedůslednost vás totiž v lepším případě může stát body při silniční kontrole, v horším třeba dojde i k nehodě. Co je tedy potřeba mít na paměti?

1. Ostré hrany, poškozená světla či čelní sklo. Základem je kontrola exteriéru

Základem před jízdou je obchůzka auta a kontrola exteriéru. Přesvědčte se, že váš vůz nemá poškozené pneumatiky. Nemusíte mít hned defekt, ale můžete na nich objevit bouli nebo mohou být prodřené od nešetrného parkování. Zkontrolujte také dostatečnou hloubku dezénu. V létě musí mít pneumatiky vzorek alespoň 1,6 mm, v zimě 4 mm. Podívejte se také, zda máte v pořádku světla, nemáte prasklinku na čelním či zadním skle nebo zda nemá vaše auto někde odhalenou ostrou hranu na karoserii. Pozornost byste měli věnovat i registračním značkám, zda je máte obě a jsou dobře čitelné.

2. Únik kapalin z auta, hlavně oleje či paliva

Pokud pod vozidlem najdete opakovaně olejovou či jinou skvrnu, jízdu raději odložte a objednejte se do servisu. Naopak kaluž vody, která s největší pravděpodobností pochází z klimatizace, je v létě úplně běžná a neznamená poruchu chlazení.

3. Chybějící povinná výbava

Věnujte také pozornost povinné výbavě ve svém autě. V Česku musíte vozit autolékárničku, výstražný trojúhelník a reflexní vestu. Nutné naopak není mít v autě rezervní kolo, protože většina nových vozů má jen lepicí sadu nebo dojezdové pneumatiky. „Dnes už se vůbec nepředpokládá, že by mohli řidiči na svých vozech přímo na silnici cokoli opravovat. Proto z povinné výbavy zmizely například náhradní žárovky do světel aut a také už v autě zpravidla nevozíme náhradní kolo. O to důležitější je proto výběr správného pojištění se souvisejícími asistenčními službami,“ dodává Štěpán Nešpor z internetového srovnávače pojištění Klik.cz.

Pokud plánujete cestu do zahraničí, zjistěte si, jakou povinnou výbavu vyžadují předpisy v jednotlivých zemích. Mohou se v nich totiž lišit.

4. Zapomenuté doklady k vozidlu

Nezapomeňte se před jízdou přesvědčit, zda máte všechny potřebné doklady. Kromě řidičského průkazu je nutné mít ještě malý technický průkaz (jinak také osvědčení o registraci vozidla) a doklad o zaplacení pojištění odpovědnosti za škody (zelenou kartu). Řidič i další dospělé osoby ve voze mají mít při sobě také občanské průkazy.

5. Nepohodlí za volantem a špatný výhled z auta

Jezdí ve vašem voze více řidičů? Ujistěte se, že máte pohodlnou pozici za volantem. Měli byste bez problému dosáhnout na pedály, volant a sedět v takové poloze, aby pro vás byla pohodlná i delší jízda. Zkontrolujte si také, zda vidíte dobře do zpětných zrcátek.

Bonusový tip: Zkontrolujte si platnost dálniční známky a havarijního pojištění

Máme pro vás ještě bonusový tip na delší cesty. Pokud se chystáte vyjet někam opravdu daleko, zkontrolujte si platnost dálniční známky a také pravidla pro jízdu po dálnicích v zahraničí. Některé země v EU využívají mýtný systém, pro jiné si musíte koupit dálniční známku. Vyplatí se také podívat se na platnost vašeho havarijního pojištění, jak doplňuje Štěpán Nešpor z internetového srovnávače pojištění Klik.cz: Havarijní pojištění by mělo být stejnou samozřejmostí, jako je pojištění cestovní nebo pojištění majetku. Provoz na silnicích je stále hustší a za rok dojde v České republice k bezmála 100 tisícům dopravních nehod. Havarijní pojištění může z podstatné části uhradit škody na majetku, podmínkou je ale správný technický stav vozidla,“ uzavírá odborník.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky