Osvědčené metody prevence vzniku jizev - naučte se zabránit jejich vzniku

Redakce, 19.8.2023
Osvědčené metody prevence vzniku jizev - naučte se zabránit jejich vzniku

Ať už jde o každodenní běžné maličkosti jako je cesta do práce, nákup, krájení zeleniny nebo nějaký velký dobrodružný výlet, může se stát nepříjemnost v podobě úrazu. Odřeniny a strupy nejsou nic strašného a příliš bolestivého, důležité je ovšem včas podchytit hojení a zabránit vzniku nevzhledných jizev. My vám poradíme, jak na to!

První důležité momenty

Pokud ke zranění dojde, je nejdůležitější ráně poskytnout správnou péči. Vše záleží na závažnosti úrazu. Jestli se jedná o větší a hlubší zranění s velkým rizikem vzniku infekce, nebojte se navštívit vašeho lékaře nebo pohotovost. Menší ránu však dokážete s přehledem ošetřit sami! Prvním krokem vždy musí být důkladné očištění poškozeného místa vodou a následná dezinfekce. Pokud jsou v ráně například kamínky nebo jiné nečistoty, opatrně je odstraňte! Zbytky by v opačném případě do kůže zarostly a zbytečně by komplikovaly a prodlužovaly hojení – s čímž je spojen i vznik větších jizev.

Náš tip: Pokud máte k dispozici sterilní obvaz nebo náplast, zranění vždy zakryjte! Předejdete tak vzniku infekce.

Zdravá strava a dostatek vitaminů

Velkou roji při hojení ran hraje imunitní systém. Podpořit ho pomůže strava bohatá na vitamíny a minerály, která zároveň urychluje proces hojení. Snažte se konzumovat potraviny bohaté na vitamíny C, E a zinek, jelikož podporují tvorbu kolagenu a zlepšují elasticitu pokožky. Rozhodně nepodceňujte ani dostatečnou hydrataci. Dostatečný příjem vody hydratuje zevnitř, což pomáhá pokožku regenerovat.

Náš tip: Skvělým zdrojem výše zmíněných živin je například zelenina, ovoce, celozrnné produkty, luštěniny a ořechy.

Vsaďte na kyselinu hyaluronovou

V případě, že v lékárničce ještě nemáte přípravek na hojení ran, měli byste takovou chybu napravit. Snažte se vybírat takové, které obsahují kyselinu hyaluronovou. „Jedná se o látku tělu vlastní. Velké procento se nachází v kůži, dodává pevnost, hladkost, vyplňuje vrásky. Funguje jako houba, váže na sebe vodu. Pokud ji použijeme v hojivém přípravku, zrychlíme přísun živin a odstranění odpadních látek. Rána bude zvlhčená, lépe a rychleji se bude hojit, předejdeme tvoření jizev,“ vysvětluje farmaceutka Marie Bartošová.

Náš tip: Kyselinu hyaluronovou obsahují například produkty Bionect, na které se můžete spolehnout při kožních poraněních, odřeninách nebo popáleninách.

 

Pryč ze sluníčka

Dlouhodobý pobyt na slunci nemá na pokožku dobrý vliv. Po celý rok je dobré se chránit SPF krémem, zejména na obličeji. Při jakémkoli zranění, odřeninách apod. to však platí dvojnásob! Pokud je odřenina na odkryté pokožce, chraňte ji před slunečním zářením, obzvlášť jestli jde o čerstvou ránu. Minimalizujete tím riziko pigmentace, zhoršení rány a tím i vzniku jizvy.

Nás tip: Pokud jizva zhnědne, zčerná nebo se kolem ní objeví tmavý flíček, je pravděpodobně hyperpigmentovaná. To je způsobeno vystavením se slunci v době, kdy byla jizva ještě čerstvá a hojila se. Vzhledem k tomu, že tento tmavý vzhled může přetrvat roky, nebojte se obrátit na dermatologa.

Nezdravé návyky stranou

Na našem zevnějšku se dokáže projevit kde co, obzvlášť nezdravá strava, alkohol či kouření. Tyto návyky mohou způsobit na těle určité změny, a co se týče hojení, není tomu jinak. V případě, že chcete, aby se vám rána brzy zahojila, zkuste tuto „oblíbenou trojku“ omezit. Zvyšuje totiž mimo jiné i riziko tvorby jizev.

Náš tip: Pokud vás teď v létě lákají letní alkoholické drinky, zkuste je nahradit těmi nealko. Takové Mojito chutná výtečně i bez bílého rumu.

Zdroje: Bionect, BENU, lékárna.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky