Jak se chránit před sluncem a hmyzem na zahradě


Sluníčko je sice hlavním zdrojem energie a vitaminu D, ale během léta je potřeba s ním zacházet opatrně. Nadměrné vystavování se slunečním paprskům může zdraví spíše uškodit. „Je důležité vyhýbat se přímému slunci během jeho nejprudšího záření, nemusíte se ale zavřít uvnitř. Stačí dodržet jednoduchá opatření na ochranu před přímým sluncem a výrazně minimalizujete jeho škodlivé účinky na organismus,“ hovoří David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Správný úkryt 

Pokud si chcete užívat terasu a zároveň se chránit před sluncem, investujte do venkovního stínění. Existují různé způsoby, a je jen na vás, co od stínění požadujete.

Slunečníky 

Jedná se o první volbu v oblasti terasového stínění. Jsou přenosné, nastavitelné a pořídíte je v různých velikostech, stylech i barevných provedeních. Lze je účinně přizpůsobit potřebám stínění během dne. Snadno je nakloníte nebo otočíte, aby blokovaly sluneční záření z různých úhlů. Nemusí ale poskytovat tolik stínu jako jiné možnosti a bez správného upevnění mohou být nestabilní ve větru.

Sluneční plachta 

Sluneční nebo stínicí plachta je oblíbeným řešením dočasné i trvalé ochrany před sluncem. „Jde o tkanou nebo pletenou látku speciálně navrženou tak, aby snižovala vystavení slunečnímu záření a zároveň umožňovala proudění vzduchu. Stínicí plachty se prodávají v různých hustotách – od lehkého stínu (30 %) až po silný stín (více než 90 %),“ vysvětluje specialista. Jejich výhodou je ochrana nejen před sluncem, ale i před deštěm a nebezpečným UV zářením.

 

Markýza 

Markýzy se těší dlouholeté oblibě. Vytvoří stín u domu nebo překryjí zahradní terasu. Jsou to flexibilní konstrukce z látky nebo kovu, jež poskytnou dostatečný stín a také přidají venkovnímu prostoru na stylu. Vyžadují správnou instalaci, ale bez náročných stavebních úprav. „Markýzy lze ovládat ručně či elektricky, což značně usnadní manipulaci a zvýší komfort. Nabízejí vynikající pokrytí, chrání před sluncem i slabším deštěm a mohou snížit teplotu v interiéru tím, že blokují přímé sluneční světlo pronikající do domu,“ upřesňuje David Benda.   

·      Pergola 

Pevné konstrukce poskytující rozsáhlý stín najdou uplatnění v komerčních prostorech i zahradách. Pergolu většinou tvoří robustní rám doplněný pevnými lamelami nebo textilním potahem, jež umožní nastavit plochu stínění dle potřeby. Zaručí vynikající ochranu před sluncem či deštěm, a díky doplňujícím clonám ochrání i před větrem. Vyžadují ale odbornou instalaci a pro svou velkost a pevný charakter nemusí být vhodné do menších zahrad.

 

Altánky 

Zahradní altánek dovede výrazně pozvednout atmosféru venkovního prostoru. Tyto volně stojící přístřešky vytvoří dokonalý prostor k relaxu či zábavě. Altán poskytuje stinný úkryt a umožňuje užívat si pobyt venku bez vystavení se přímému slunečnímu záření. „Tato ochrana pomáhá předcházet úpalům i spálení kůže během horkých letních dní. Zahradní altánky nabízejí i úkryt před deštěm, takže lze užívat zahradu i přes slabší srážky. Velkou výhodou je možnost montáže doplňujících bočnic, jež chrání před komáry či jiným otravným hmyzem,“ upozorňuje odborník z Hornbachu.

Nenechte se obtěžovat hmyzem

Teplé letní počasí přeje i nepříjemnému hmyzu. Abyste svým blízkým zajistili příjemný pobyt venku, je nutné chránit se před ním. „Pokud patříte k těm, kdo přitahují komáry, bez dobrého repelentu to nepůjde. Kromě toho lze sáhnout i po přípravcích s obsahem citronely – svíčky, louče, spirály či repelentní náramky. Nejlepší ochranu ale představuje fyzická bariéra, v podobě sítí proti hmyzu, které lze namontovat na zahradní altánky, pergoly či markýzy,“ dodává David Benda.


Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada