Mazlíčci zlepšují náladu - Pozitivní vliv zvířat na lidskou psychiku je nesporný

Redakce, 3.8.2023


Žijeme v náročné době. Tuto větu v poslední době slyšíme všude kolem sebe. Jak se z toho nezbláznit? Někomu pomáhá procházka v přírodě. Zpěv ptáků, šumění listů ve větvích stromů, to všechno dokáže lidskou psychiku celkem spolehlivě zklidnit. Kytky pořád ještě kvetou, stromy pokojně rostou a zajíci běhají po polích. K opuštění domova a všedního kolotoče se ale často donutíme až kvůli psímu parťákovi, se kterým je procházka o poznání veselejší. Vděčné zvíře nás za odměnu naučí žít tady a teď a radovat se z maličkostí.

Život v blízkosti zvířat byl dříve samozřejmostí

Lidé žili se zvířaty odnepaměti. Jejich živobytí na nich bylo závislé, takže si jich dokázali náležitě vážit. Mít krávu nebo kozu byla výhra. Psi měli nezastupitelnou funkci při hlídání stáda či jako strážci domova. A kočky byly takovým samozřejmým vybavením domácností, protože chytaly myši. Lidé si tehdy asi ani neuvědomovali, jak jim přítomnost zvířat prospívá. A teď, v naší přetechnizované době, zjišťujeme, jak nám chlupaté zvířecí teplo chybí. A proto si kus přírody i s její nevyzpytatelností čím dál častěji pořizujeme v podobě domácích mazlíčků. Je nám s nimi prostě dobře.

Zvířata léčí

Dobrého vlivu zvířat na psychiku lidí si všimli i terapeuti, kteří se starají o dlouhodobě nemocné, seniory nebo lidi s mentálním či pohybovým postižením. V kontaktu se zvířaty, ať už jsou to speciálně vycvičení psi, kočky nebo koně či králíci, se nemocným uvolňují dříve stažené svaly, nervy se uklidňují a smutní lidé se začínají usmívat. Proto se třeba canisterapie, kdy je terapeutem pes, využívá čím dál častěji. A to nemluvíme o psích společnících pro nevidomé nebo lidi na vozíku. Pro ně bývají jejich psi nejen oblíbenými mazlíčky, ale i jejich očima či rukama a nohama. Bývají nenahraditelní.

I pejskařů přibývá

Vítá vás, když přijdete z práce? Neuráží se? Stačí mu, když ho pohladíte, naplníte mu misku a vezmete na procházku? A neklade zbytečné otázky? Tak to je psí parťák, který vás bezpodmínečně miluje a vždy vám zlepší náladu. Někdy máte pocit, že snad začne i mluvit. Samozřejmě, že není každý pes ideální a některý taky kouše, ničí věci a nenechá vás chvíli v klidu, ale když se to podaří, máte kamaráda k nezaplacení na celý psí život. A za to si zaslouží i pravidelně odměňovat, třeba pamlsky Brit Raw Treat. Pak vás bude milovat ještě víc.

Kočka vás naučí odpočívat

Znáte ten pocit, když si sednete večer k televizi a do klína se vám stulí kočka a začne příst? Jako by se zastavil čas a nebylo v tu chvíli nic důležitějšího než poskytnout vašemu mazlíčkovi dočasné útočiště. V tu chvíli zapomenete, co jste ještě chtěli nebo měli udělat a jen odpočíváte. V odpočívání je kočka mistr, většinu dne totiž prospí. A tak nás v tom dnešním uspěchaném světě dokáže alespoň na chvíli zpomalit a učí nás, že i odpočinek je důležitý. A když pak najde v mističce ještě nějakou dobrotu jako třeba kapsičku Brit Care s krůtím, spokojenost bude oboustranná.

Více na www.krmivo-brit.cz a mazliccivpohybu.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky