Český sen - 5pokojový bungalov se sedlovou střechou do 5 milionů

Podle nejnovějších dat společnosti Online House, provozující portál dumonline.cz, je absolutním hitem mezi zájemci o výstavbu nového rodinného domu bungalov se sedlovou střechou, 5 pokoji a celkovým rozpočtem do 5 milionů korun. Nejatraktivnějšími lokalitami pro výstavbu jsou Jihomoravský a Středočeský kraj.

Dumonline.cz, který agreguje nabídky typových projektů rodinných domů od různých dodavatelů, analyzoval data z více než 500 poptávkových formulářů, které za posledních 6 měsíců nashromáždil od reálných zájemců o výstavbu rodinného domu.

Bungalov, tedy přízemní dům, mezi zájemci absolutně dominuje. Preferuje ho téměř 75 % lidí, oproti tomu jen 12 % zájemců dává přednost domu patrovému. Ostatním na počtu podlaží nezáleží. Ze všech zájemců o bungalov 45 % uvedlo, že preferují sedlovou střechu. Valbovou střechu požaduje 15 % zájemců a plochou střechu by na svém bungalovu chtělo jen 7 % zájemců.


Pokud jde o počet obytných místností, jistě není překvapením, že téměř 65 % zájemců o výstavbu domu uvažuje o 4 - 6 místnostech. Menší dům s max. 3 pokoji požaduje 33 % lidí.

Podobné je to i s preferovanou velikostí užitné plochy domu. Převažují zájemci o dům s užitnou plochou do 100 m2 (57 %), větší plochu 100 - 150 m2 pak upřednostňuje 41 %.


93 % zájemců má celkový rozpočet na výstavbu domu do 5 milionů korun, přičemž 42 % z nich by rádo dům postavilo max. do 3 milionů. Zbylých 51 % uvádí rozpočet v rozmezí 3 - 5 milionů korun. Oproti tomu jen 7 % zájemců uvedlo, že počítají s celkovými výdaji vyššími než 5 milionů.


Na otázku požadovaného stupně dokončení domu uvedlo 76 % zájemců, že preferují kompletní dodávku tzv. na klíč. Jen 10 % požaduje dům k dokončení, tedy plánuje dokončení domu svépomocí. Ostatní ještě nejsou definitivně rozhodnutí a bude záležet na konkrétní finanční situaci.

“V dnešní uspěchané době je pro většinu lidí právě čas tou nejcennější komoditou. Pryč jsou doby, kdy lidé stavěli rodinné domy svépomocí klidně i řadu let”, popisuje zkušenosti z praxe Daniel Donoval z portálu Dumonline.cz. “Oproti tomu typový projekt s následnou realizací na klíč nabízí velmi efektivní způsob pořízení nového domu, a to nejen z hlediska úspory času, ale i peněz”, doplňuje Donoval.

Zajímavý je také pohled na časový horizont, v jakém by zájemci chtěli výstavbu rodinného domu zahájit. 67 % lidí uvedlo, že by chtělo začít stavět do 1 roku, 26 % nejpozději do 2 let.

“Opět to ukazuje na to, jak si lidé váží svého času. Pokud už se pro výstavbu domu rozhodnou, chtějí celý proces zrealizovat co nejdříve a bez zbytečných průtahů. Oceňují např. i to, pokud jim dodavatel domu dokáže pomoci se získáním stavebního povolení” , uzavírá Donoval.

Co se týká nejvíce preferovaných lokalit pro stavbu rodinných domů, tak převládá Jihomoravský a Středočeský kraj s 16, resp. 13 % zájemců. Následují Královéhradecký, Moravskoslezský, Plzeňský, Pardubický a Jihočeský kraj, přičemž už se ale žádný z nich nedostal přes 10 %.

Zdroj: OnlineHouse s.r.o. www.dumonline.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy