Nové dotace od září: plusy a mínusy

Tepelné čerpadlo země/voda IVT GEO 600 je mimořádně úsporné s topným faktorem SCOP 5,55 o ohřevem topné vody až na 71°C v energetické třídě A+

 Podmínky programu Nová zelená úsporám, které budou platit od září 2023, mají své plusy i minusy. Vyvolávají řadu otázek a nám v IVT již na jaře přidělaly trochu práce. Mírně totiž zhorší situaci pro novostavby rodinných domů, a hodně z vás proto chtělo čerpadla za starých podmínek. 

 Máme výhrady i k rozporu u dotací pro tepelná čerpadla země/voda.  Na jednu stranu velmi vítáme zvýšenou podporu tepelných čerpadel země/voda s plošnými kolektory, která bude nově o 40 % vyšší než na vzduchová čerpadla, protože vykazují nižší emise a mají delší životnost než vzduchová čerpadla. 

 Cílem je víc podpořit ekologická tepelná čerpadla s nižší spotřebou elektřiny, nižšími emisemi a výrazně delší životností. Nesmyslně se ale podpora netýká těch samých tepelných čerpadel, která místo kolektoru využívají vrty. Ty jsou přitom stejně efektivní a ekologické jako plošné kolektory. Pracujeme ale na tom, aby se tato situace změnila.  

 S tepelnými čerpadly země/voda má přitom IVT dlouhodobou zkušenost. Podle statistiky Ministerstva průmyslu a obchodu nese značku IVT více než 41 % u nás nainstalovaných zemních tepelných čerpadel. Jedna z prvních instalací země/voda u nás, čerpadlo IVT FOCUS 20 v Roztokách u Prahy, je v provozu od roku 1993 a je stále plně funkční. Za dobu provozu ušetřilo 1 380 000 Kč v porovnání s elektrickým kotlem. 

 Velmi také vítáme dotaci na výměnu plynových kotlů starších dvaceti let za tepelná čerpadla a dotaci (kotlíkovou) pro nízkopříjmové domácnosti, která je poměrně vysoká. Umožní pořídit si i dražší tepelná čerpadla, která mají kvalitnější komponenty a výrazně nižší spotřebu elektřiny. Lze tak ušetřit i o 10 000 Kč ročně více než s nejlevnějšími čerpadly. 

 Domnívám se, že není  třeba se žádostmi o dotaci a přípravou projektu otálet, čekat do září.  Je možné začít ihned. Navíc dodavatel tepelného čerpadla by měl být u celého procesu hned na začátku, aby vybral vhodné čerpadlo. A také aby posoudil, zda ho lze rovnou využít, nebo budou třeba úpravy topného systému či domu.     

   

  
 
 
 
 
  

Ing. Marek Bláha

Je jednatelem společnosti IVT Tepelná čerpadla s.r.o., která je jedním z největších dodavatelů tepelných čerpadel v ČR. Jako absolvent ČVUT, obor Technika prostředí, se stal již v roce 1994 specializovaným projektantem tepelných čerpadel. Od té doby má se svým týmem za sebou více než 30 000 úspěšných realizací čerpadel od rodinných domů až po technicky unikátní aplikace v mnoha prestižních budovách.

Deset let působil jako místopředseda správní rady Asociace pro využití tepelných čerpadel. Dnes spolupracuje s několika dalšími předními světovými výrobci tepelných čerpadel, která jsou určená pro vytápění a chlazení velkých budov. Zároveň propaguje správné postupy při návrhu a montáži tepelných čerpadel mezi laickou i odbornou veřejností.

Mezi koníčky Marka Bláhy patří, kromě lyžování a cyklistiky, například i setinové veteránské rallye, které se nejezdí na rychlost, ale na přesnost.

IVT

Značka IVT je na českém trhu předním dodavatelem tepelných čerpadel do rodinných domů, komerčních i obytných budov. Od roku 1991 se v ČR pro značku IVT rozhodlo více než 30 000 zákazníků. Značka disponuje také největší montážní a servisní sítí IVT CENTRUM, která se stará o návrh, správnou instalaci, záruční a pozáruční servis. Tepelná čerpadla IVT najdete například v nejvyšší české budově AZ TOWER, Strahovském klášteře, vodním hradu Švihov, hudebním klubu SONO Centrum v Brně, v provozovnách Stavebnin DEK, ZOO Ústí nad Labem, autosalonech Volvo, BMW, Toyota, Lexus, Kia, Mini, Dacia, Renault, v saunových světech Saunia a na mnoha dalších zajímavých místech. Značka IVT je dlouhodobě zárukou kvality a spokojenosti.

Více informací na https://www.cerpadla-ivt.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení