Sestavte si vlastní hmyzí hotel: Jak vytvořit vaši zahradu přátelštější k Zemi

Redakce, 18.7.2023

Vysévání kvetoucí louky, kupování půdy bez rašeliny a pěstování vlastní zeleniny – mnoho lidí si dnes váží zahrady, která je co nejšetrnější k životnímu prostředí. Pomáhají tomu také kutilské tipy PARKSIDE.

Hmyz je pro náš ekosystém důležitý. Každý může pomoci poskytnout úkryt včelám, motýlům a dalším drobným živočichům. Jednoduchým způsobem lze například postavit hmyzí hotel. A s praktickým 4V akumulátorovým šroubovákem PARKSIDE PAS D5 lze malé sídlo pro zvířata sestavit velmi snadno. Multifunkční aku šroubovák má čtyři různé nástavce včetně momentového nástavce, který je ideální pro malé šroubky a choulostivé materiály.

Objemný odpad je ideálním stavebním materiálem pro kutilský hmyzí hotel – například stará komoda. Zásuvka je pak ideálním základem pro kostru domečku. Totéž platí pro dřevěné bedny sesbírané v obchodech nebo ovocných sadech. Pomocí nařezaných latí a různých výplňových materiálů se vytvoří tzv. jednotlivé místnosti. Pokud nemáte po ruce bedýnku, můžete si rám postavit sami v několika málo krocích.

Takto to funguje:

1. Nastavte si velikost

Velikost stavby určíme podle pozdějšího umístění. Pokud má hmyzí hotel viset například na kmeni stromu, postačí rozměr 30 x 40 cm. Na stěně domu nebo kůlny může být naopak o něco větší, například 40 x 60 cm.

2. Vyřízněte boční stěny a střechu

Vyrobte rám z překližkových desek a latí. Nejprve vyřízněte boční stěny, dno a střechu. K rychlému a snadnému nařezání dílů na správnou velikost můžete použít 12V aku přímočarou pilu PARKSIDE PSTKA 12 B3. Optimální tloušťka dílů je 0,5–1 cm silná a nejméně 5 cm široká, aby vznikl dostatečný prostor pro hnízdění.

Boční stěny, horní a mezipodlážka vycházejí z rozměrů základní plochy popsané v bodě 1. Pro střechu se doporučují o něco širší díly.

3. Sešroubujte boční stěny a střechu

Po vyřezání všech dílů na míru je rám nachystaný. Pomocí akumulátorového šroubováku PARKSIDE 4 V přišroubujte spodní a horní část k bočním stěnám. Poté vložte mezipatra a také je vzájemně sešroubujte.

4. Vyřízněte zadní stěnu

Na zadní stěnu se nejlépe hodí překližka. Na desku jednoduše umístěte hmyzí hotel. Obkreslete si obrys, vyřízněte jej a vyhlaďte hrany smirkovým papírem.

 

5. Připevněte střechu

Na závěr sešroubujte dohromady rám se střechou a se zadní stěnou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky