Jak ochránit domácí mazlíčky před klíšťaty

Redakce, 12.7.2023

Většina z nás miluje léto, teplé počasí, koupání, brouzdání ve vysoké trávě, kempování u vody a další prázdninové radovánky. Jenže teplo s sebou přináší i větší výskyt hmyzu a především klíšťat. Tento parazit neobtěžuje jen nás lidi, ale často ho najdeme zakouslého i do kožichu našich mazlíčků. Dá se tomu vůbec nějak předejít?

V letošní sezóně jsou podle odborníků klíšťata už od jara velmi aktivní. Pro naše psy i kočky, stejně jako pro nás, přinášejí riziko různých nemocí. Mezi ty nejrozšířenější patří lymská borelióza, klíšťová encefalitida a babesióza. Právě babesióza mívá u zvířat velmi rychlý průběh. Projevuje se slabostí, žloutenkou a nechutenstvím a bývá často doprovázená i boreliózou. Je nutné včas podat antibiotika, jinak je mazlíček v ohrožení života.

Prevence proti klíšťatům

V nabídce už je hodně preventivních a ochranných přípravků. Některé klíšťata odpudí a jiné rovnou zahubí. Vybíráme je podle toho, jak je náš mazlíček aktivní a kde se pohybuje. Starší pes, který hlídá jen zahradu a občas jde na krátkou procházku, asi velkou ochranu potřebovat nebude. Naopak aktivního psa pohybujícího se v přírodě, případně ještě s dalšími zvířaty, chraňte více. Když máte doma psa i kočku, myslete na to, aby přípravky byly vhodné i pro kočky. Některé antiparazitní látky určené psům, jsou totiž pro kočky toxické. Vyvarovat byste se měli antiparazitikům s účinnou látkou ze skupiny pyretroidů.

Jaké přípravky jsou nejvhodnější?

Asi neznámější prevencí proti klíšťatům jsou antiparazitické obojky. Účinné látky se z nich v malých dávkách nepřetržitě uvolňují do kůže zvířete. Ochrana vydrží i osm měsíců, ale na druhou stranu mohou kontaminovat přírodní vodní zdroje. Pro vášnivé plavce je tedy spíš nepořizovat. Kočky zase často nesnesou mít něco kolem krku, takže pro ně obojek asi taky nebude to pravé ořechové.

Jiným řešením jsou prostředky v podobě šamponů a sprejů s přírodními éterickými oleji. Další variantou jsou farmaceutická antiparazitika jako tablety nebo pipety, které účinkují i na blechy a všenky. Aplikace je jednoduchá a účinnost 5 - 7 týdnů. Používají se i potravinové doplňky, například pivovarské kvasnice zamíchané v krmivu. Jejich pach klíšťata odpuzuje.

Nic není stoprocentní

Ať uděláte cokoli, přesto je možné, že klíště překoná všechny bariéry a přisaje se. Pokud se to opakuje častěji, je lepší změnit ochranný prostředek. Není ale dobré přípravky kombinovat, aby zvířeti nezpůsobily další zdravotní potíže. Každopádně je dobré mít sadu na vyndávání klíšťat s dezinfekcí. A taky po ruce nějakou dobrotu jako odměnu za to, že si pejsek či kočička nechali klíště vyndat. Zkuste pejskům nabídnout třeba nový pamlsek.

A zaslouží si pamlsek určitě i za to, že žádné klíště nechytli.


Více na www.krmivo-brit.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky