Přes 60 % Čechů si kvůli zaplacení letní dovolené plánuje přivydělat - vyplývá z průzkumu

Redakce, 10.7.2023

V létě si 64 % obyvatel České republiky plánuje přivydělat nebo vzít vedlejší práci, aby pokryli náklady na letní dovolenou. Půjčku na její pokrytí zvažuje 14 % dotázaných. Téměř 90 % Čechů nevyhledává drahé a luxusní dovolenkové destinace, ale volí ty finančně nenáročné. Takové zjištění přináší průzkum provedený společností Patron GO.

Hlavním zdrojem financování letní dovolené jsou pro 60 % lidí měsíční příjmy a pro 33 % úspory. Na dovolenou si v letošním roce plánuje vzít finanční půjčku 14 % dospělých.

„Že si chce 14% lidí vzít půjčku na dovolenou, není vůbec málo. Je pozitivní, že většinou jsou Češi zodpovědní a řeší nedostatek financí na dovolenou tím, že si vezmou druhou práci nebo brigádu. Půjčovat si na dovolenou ale rozhodně nedoporučujeme. Půjčku bychom měli splatit dřív, než nám věc, na kterou jsme si půjčili, přestane sloužit. Proto půjčovat si na dovolenou nedává smysl,“ vysvětluje Lukáš Vršecký, šéf společnosti Patron GO.

Plánování letní dovolené odráží současnou ekonomickou situaci. V ětšina dospělých (78 %) letos plánuje jen jednu letní dovolenou. 60 % respondentů odhaduje, že jejich rozpočet na dovolenou na jednu osobu nepřesáhne deset tisíc korun. Čtvrtina zase očekává, že se vejde do dvaceti tisíc korun.

Téměř 90 % Čechů letos nepojede do drahých a luxusních dovolenkových destinací, ale zvolí ty finančně nenáročné. Z toho 48 % luxus nevyhledává a 40 % si dražší alternativu nemůže dovolit. Tuzemsko zůstává oblíbenou volbou pro 53 % respondentů, zatímco 38 % z nich touží po dovolené u moře.

 

Co se týče finančních plánů, 39 % dotázaných uvedlo, že plánuje utratit za dovolenou méně peněz než loni, protože se vše zdražilo. Dalších 42 % plánuje kratší dovolenou než obvykle, protože má na ni letos méně peněz. Zhruba polovina respondentů však očekává, že jejich výdaje na dovolenou budou podobné jako v předchozím roce.

„Všeobecné zdražení zřejmě donutilo Čechy šetřit i na dovolené. Zajímavé je, že téměř 90 % Čechů nejezdí do drahých a luxusních destinací. Více lidí však z toho důvodu, že luxus nevyhledávají, a ne proto, že si ho nemohou dovolit,“ dodává Vršecký.

Průzkum uskutečnila společnost Patron GO v období od 20. do 27. června 2023 mezi 822 Čechy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky