5 závažných nemocí psů, které může vyvolat zanedbaný chrup

Redakce, 7.6.2023

Čistíte vašemu psovi zuby? Nebo o ně pečujete jinak? Ne?! Tak to byste měli zpozornět. I zuby vašeho pejska potřebují péči, jejich onemocněním totiž můžete přivodit mazlíčkovi závažné nemoci. Zvířecí chrup potřebuje péči stejně jako ten lidský, bez ní nebude prospívat. Připravili jsme návod, jak správně pečovat o psí chrup, a vyvarovat se tak zdravotním obtížím.

Tak jako u lidí, i u psů se vše odvíjí od hygieny a pravidelné péče. Počátek problémů s chrupem spočívá v zubním plaku a kameni. Zubní plak je tenká vrstva na zubní sklovině, která je tvořena bakteriemi a látkami ze slin. Plak je potřeba stále pravidelně odstraňovat. V případě, že ho neodstraníme, vytvoří se zubní kámen. Ten se obvykle začíná u psů tvořit okolo čtvrtého roku života. Nejvíce na něj trpí malá a střední plemena. „Tvorbu plaku ovlivňuje několik faktorů: péče, predispozice, strava, celkový zdravotní stav, ale i různé doplňky stravy,“ sděluje Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka. A dodává: „V případě, že se sejde několik negativních faktorů, a zubní plak vznikne, je potřeba jej odstranit ultrazvukem, anebo mechanicky v krátkodobé anestezii.“

Ani psům se nevyhýbá nepříjemný zánět dásní. Dochází k jejich krvácení a postupně se odhalují zubní krčky a kořeny. Chrup začíná být citlivý a bolet – dásně jsou začervenalé a bolí. Tento problém, stejně jako výskyt zubního kamene, ohlašuje nepříjemný zápach z tlamy. Naštěstí i zánět dásní lze léčit. Veterinář může doporučit speciální roztoky určené k oplachu, v případě horšího stadia pak i antibiotika v tabletách. Paradentóza vzniká v případě, když se zánět dásní neléčí, a může vést až k tvorbě kapes v dásních., V nich se pak uhnízdí bakterie způsobující infekci, která ničí periodontální vlákna. Zub je po čase zcela uvolněn a vypadává. Tento proces je nevratný. To však není jediný nepříznivý důsledek.

Díky prevenci se můžete vyvarovat dalším závažným obtížím:

1) Infekce srdeční chlopně

Ústní bakterie mohou cestovat tělem psa a usazovat se na srdečních chlopních. Bakteriální endokarditida (infekce vnitřní výstelky srdečních komor) je problémem sama o sobě. Může také trvale poškodit srdeční tkáň a vést k onemocnění srdce, a dokonce i k srdečnímu selhání.

2) Jaterní abcesy

Úkolem tohoto orgánu je filtrovat, takže když jsou bakterie v ústech spolknuty, infekce se může poměrně snadno dostat až do jater. Léčba je dlouhodobá, náročná a drahá. Toto onemocnění může být u psů i fatální.

3) Otrava krve – sepse

Ústní bakterie se mohou dostat do krevního řečiště a způsobit sepsi (systémová infekce, která se dostane všude, kam se dostane krev – mimo hematoencefalickou bariéru). Septická zvířata mohou přežít, ale je to boj. Pokud nepodstoupí velmi agresivní léčbu, zemřou.

4) Nechutenství a bolest

Špatné zuby mohou být neuvěřitelně bolestivé a vést ke snížení chuti k jídlu. „Starší hubená zvířata jsou vystavena značnému riziku dalšího úbytku hmotnosti, což může vést k selhání orgánů. Někdy může být značně obtížné určit, zda je selhání orgánů způsobeno špatnými zuby, nebo jinou příčinou,” komentuje onemocnění zubů Martin Pučálka.

5) Osteomyelitida

Těžké onemocnění zubů může vést k infekcím kostí až zlomenině čelisti. Kostní infekce (osteomyelitida) je nejen bolestivá, ale může také vést k život ohrožující zlomenině maxily nebo mandibuly, která se nemusí zahojit. Kost pod zuby je náchylná k infekci a stává se křehkou. Když se zlomí, je velmi obtížně se hojí. A veterinář jen velmi těžko takové zlomeniny vyléčí zcela bez následků.

Péče o chrup

Péče o chrup začíná volbou správného krmiva. „Kromě toho byste neměli zapomenout na každodenní pravidelnou péči – ta obnáší čištění zubů, kvalitní žvýkací pamlsky, ale i přidávání správných doplňků stravy. Při prevenci zubního plaku a kamene může pomoci doplněk stravy v podobě mořské řasy Kelpa Marp Holistic,“ doporučuje odborník. „V případě, že máte doma štěně, je vhodné používat olej z tresčích jater, který podporuje správný růst zubů, kostí, také pomáhá při problémech se srstí, kůží, ale i zrakem či klouby.“

 Jak správně čistit zuby? Pořiďte si měkký kartáček určený pro psy a enzymatickou pastu. Věnujte čištění každý den tři minuty. Krouživými pohyby jemně přejíždějte po zubech. Kromě toho můžete do vody, kterou má pes k dispozici, přidat i roztok proti tvorbě plaku a zápachu z tlamy. Super pomocníkem jsou i kvalitní hračky, kdy si pes plak čistí v rámci možností svépomocí. Pokud ale vidíte, že psa zuby bolí, jsou citlivé anebo že se plak proměnil v zubní kámen, na nic nečekejte a vydejte se k veterináři, který se specializuje přímo na chrup.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky