5 tipů, jak ušetřit na každodenních výdajích - člověk se musí zařídit tak, aby se mu žilo co nejpohodlněji, i když se vše zdražuje

Redakce, 19.4.2023

V dnešní době je jedním z nejskloňovanějších témat šetření. Ekonomická krize se neptá a člověk se musí zařídit tak, aby se mu žilo co nejpohodlněji, i když se vše zdražuje. Proto je dobré zamyslet se, jak co nejvíc ušetřit. Částky, které vydáváme na chod domácnosti, se navyšují, existují však způsoby, jak mít svůj rozpočet více pod kontrolou. O jaké jde?

Produkty, které využíváme pravidelně každý den, mizí z našich domácností rychle. Jedná se třeba o hygienické potřeby nebo trvanlivé potraviny a další. Pořizujeme je třeba i každý měsíc. V rámci šetření se vyplatí nakupovat tyto věci v akcích, ale ne vždy je v obchodě najdeme za zvýhodněnou cenu. Řešení, jak v tomto ohledu ušetřit, může spočívat i v nákupech na internetu, kde si lze vše potřebné pořídit do zásoby. Díky nákupnímu rádci Heureka si navíc můžete vyhledat nejlepší ceny nejen vaší oblíbené kosmetiky a drogerie, přečíst si recenze, které zde také najdete a snadno tak ušetřit. To je ale pouze začátek, jaké jsou další tipy, jak ulevit peněžence a nutným výdajům?

Optimalizujte

Ještě před tím, než začnete snižovat rodinné výdaje, zamyslete se, kudy vám protéká nejvíce peněz. Udělejte si podrobný rozpočet a třeba dva nebo tři měsíce si zapisujte vše, za co utrácíte. Uvidíte, že tak jasně přijdete na to, kde byste mohli co nejefektivněji ušetřit. S tím souvisí i přehled toho, za co vlastně měsíčně platíte poplatky. Dejte si do pořádku služby, za které platíte. Máte například předplacené streamovací služby u několika dodavatelů? Opravdu se na všechny díváte nebo byste se bez některé obešli? Platíte si hubnoucí aplikace v mobilu, podle kterých nejíte ani necvičíte? Tak buď opravdu cvičit začněte nebo všechny takové aplikace zrušte. I když za ně platíte třeba 200 korun v konečném výsledku se sumy nasčítají.

Voda, voděnka

Zaměřte se na vodu a šetřete s ní. Jak? Když vlezete do sprchy namočte se, ale při mydlení vodu vypněte. Pusťte ji zase až se budete chtít opláchnout. Pokud si navíc pořídíte i úspornou sprchovou hlavici, ponížený účet za vodu vás mile překvapí. A to samé platí při čištění zubů. Vodu zastavte, pokud si zrovna nechcete opláchnout kartáček. Samostatnou kapitolou je praní. Pračku zapínejte, až když ji skutečně naplníte. Abyste se vyhnuli přehnanému třídění barev, vyzkoušejte ubrousky pohlcující barvy, které prádlo chrání před zabarvením a vy tak můžete vyprat více barev najednou a snadněji zaplnit pračku.

 

Buďte pánem sekáčů

Nejde pouze o to, nakupovat v second handech. I když i tam můžete najít skvělé kousky, které nezruinují váš rozpočet. Díky protřídění vaší skříně třeba nashromáždíte oblečení, které byste mohli sami prodat na některé z platforem, jež se na jeho přeprodávání specializují. Vaše výdaje, vynaložené za léta nakupování, by se vám tak mohly začít pomalu vracet. Podpoříte udržitelnost a někomu třeba uděláte velkou radost.

I v kuchyni se dá ušetřit

Začněte tím, že si budete psát nákupní seznam, kterého se budete držet. S sebou nezapomeňte vlastní nákupní tašku a pamatujte také na to, že nákupy s prázdným žaludkem se nevyplácí. Jak se říká, hlad má velké oči. V košíku by se mohly objevit věci, které nepotřebujete. A pozor, je také důležité si cenu přepočítat na gramy, kilogramy nebo litry. V lednici si po příchodu z nákupu udělejte pořádek, abyste eliminovali to, že vám potraviny projdou a budete je muset zbytečně vyhazovat. Navíc si můžete připravit jídelníček na celý týden a zpracovat vše, co nakoupíte. Třeba takové kuře využijete do poslední kostičky.

 

Využívejte slevy

Máte k dispozici slevové kupony? Zaměstnanecké benefity? Vouchery? Nebo prostě jen rádi hledáte slevy na produkty, které potřebujete nakoupit? Výborně. Tímto způsobem můžete vašemu rodinnému rozpočtu také ulehčit. Díky tomu navíc nemusíte ušetřit jen při nákupech, ale třeba i v restauracích nebo hotelech.

Každopádně ještě před tím, než budete cokoliv kupovat, srovnejte si ceny online. Jen tak můžete mít jistotu, že nakupujete opravdu výhodně.  

 






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky