Pět pravidel pro uchovávání kvalitního vína

 

Víno je malý zázrak. Cesta od výběru vhodného místa a sazeničky vinného keře přes hrozny až po láhev delikátního moku je opravdu dlouhá. A vyžaduje tolik znalostí a pozornosti, že vinaři mají svůj vlastní jazyk a své vlastní studijní obory. Není divu, že se víno stalo synonymem luxusu a silných prožitků. A stejně tak, jak je láskou k výjimečnému řemeslu prodchnut celý proces stvoření vína, je dobré vzdát úctu tomuto mimořádnému produktu lidských rukou a srdcí i poté. Během doby, kdy jej uchováváte, necháváte zrát a nakonec se z něj těšíte. Pamatujte, že je pět nepřekročitelných pravidel, abyste si láhev uchovávaného kvalitního moku skutečně vychutnali.

 

  1. Víno potřebuje stálou teplotu bez výkyvů – jinou potřebuje bílé a jinou červené víno.
  2. Víno si žádá stálou vlhkost – nejlépe na úrovni 70 %. Při nižší vlhkosti se korkové uzávěry vysušují, smršťují se a víno začne degradovat. Při vyšší vlhkosti hrozí šíření plísní.
  3. Víno potřebuje čistý vzduch bez jakýchkoliv cizorodých pachů, který by snadno pronikl korkovými uzávěry a víno znehodnotil.
  4. Víno potřebuje klid, aby mohlo vyzrát a rozvinout se. Nesnáší otřesy.
  5. Uložené láhve vína je třeba chránit před slunečními paprsky a UV zářením.

 

Víno je živý produkt. Na to bychom neměli zapomínat. Někdy říkám: není nic jako skvělé víno, jsou jen skvělé láhve vína. Na všem záleží. Ale to, co nakonec rozhodne o kvalitě vína, je způsob, jakým bylo uchováváno,“ říká Andreas Larsson, nejlepší someliér světa z roku 2007.

Pokud máte víno rádi a nemáte skutečný vinný sklep, měli byste uvažovat o vinotéce, která pro uchovávání a zrání vína zaručí vhodné prostředí. Ale jestli máte víno cenné, nebo dokonce víno s parametry vína investičního, měla by to být vinotéka skutečně výjimečná. A nejlépe i s nezávislými oceněními za funkčnost i design, kerý bezchybně dotvoří interiér.

 

 

 

Foto: prémiové spotřebiče ASKO






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba